Историческото нашествие на скакалци в Африка, Близкия Изток и Азия продължава(Видео)

  17 Март 2020, 16:58     94733     4   
     


Докато вниманието на целия свят е фокусирано върху пандемията от коронавирус, държавите в Африка, Близкия Изток и Азия се борят с друга криза – най-голямото нашествие на скакалци от 1989г. насам.

Милиарди скакалци ежедневно унищожават посевите в държави, където хранителните ресурси така или иначе са силно ограничени.

Най-тежко е положението в държавите Кения, Етиопия и Сомалия, където ята с големината на градове унищожават хранителните ресурси в региона.

Освен в трите африкански държави, нашествието вече се е разпространило и в Судан, Еритрея, Саудитска Арабия, Кувейт, Обединените арабски емирства, Иран и Пакистан. Под сериозна заплаха от нашествие през летните месеци са Оман, Йемен, Ирак, Уганда, Танзания, Афганистан и Индия.

От Организацията по прехрана и земеделие към ООН заявиха, че нашествието представлява невиждана заплаха за хранителни ресурси в региона, като засегнати вече са най-малко 20 милиона души. Според организацията за справяне с кризата ще са необходими поне 138 милиона долара, като засега се осигурени само 52 милиона.

Едно ято скакалци може да наброява до 20 милиарда индивида, като всеки от тях изяжда храна равна на теглото му ежедневно. Според ООН само един квадратен километър от ято скакалци изяжда храна, която изхранва 35 000 души дневно. Големината на едно ято може да достигне 40км дължина и 60км ширина.

В най-засегнатите държави пръскането против нашествениците е основно по земя, поради липсата на специализирани самолети. В Кения и Етиопия разполагат със само 11 самолета, които могат да бъдат използвани за подобна дейност. Друг проблем е и липсата на пътна инфраструктура в засегнатите региони, което не позволява на машините за пръскане на пестициди да достигат до тях, което налага разпръскването да се извършва на ръка. В борбата са се включили и армиите на засегнатите държави.

Според Кийт Кресман, учен от центъра за наблюдение на скакалци, който е част от Организацията по прехрана и земеделие към ООН, нашествието ще достигне своя пик през юни месец, защото през следващите няколко месеца скакалците са в размножителен период. Очаква се до тогава броят на скакалците да се увеличил над 400 пъти. Той предупреждава че, нашествието може да достигне дори до Турция.

Той смята, че пандемията на коронавирус също допринася за нашествието, защото в момента световните експерти в сферата не могат да пътуват до засегнатите държави.

В борбата с нашествието се включиха и незасегнати държави. Япония дари 7.5 милиона долара на африканските държави, а Китай изпрати екипи с експерти и в момента обучава над 100 000 патици, които да се включат в борбата. Според китайските експерти една патица може да изяде около 200 скакалеца дневно.

Пустинните скакалци са най-унищожителните от вида си. Те са с големината на пръст, а едно ято може да достигне 60км дължина и 40км широчина. Учените смятат, че причината за голямото нашествие е нетипично влажният климат от края на миналата година в източноафриканските държави. Между октомври и декември в региона е имало нетипично големи количества валежи, които създават предпоставка за размножаване на скакалците.

Долу може да видите кадри на нашествието, заснети от местните в засегнатите държави:


     

Спиро26.03.2020 г., 20:17 ч.

Китайците , са решението

Йордан Йорданидис 25.03.2020 г., 12:29 ч.

100 хил патици по 200 прави 20 милиона. Едно стадо ако е от около 20 милиарда на паткитенщеюим трябват 1000 дни, т.е. 3 години. Трябват няколко стотин патициферми с стотина хиляди патици. А после и някой може да се облажи от производство и продажба ан патешко...

леле22.03.2020 г., 17:28 ч.

Що храна

Максим Йорданов 19.03.2020 г., 15:30 ч.

Такива години трябва да се чакат с нетърпение - това е невероятна маса от протеини и с няколко предварително подготвени технологии, от бедствие, ситуацията би могла да се превърне в благоденствие.