Историческото нашествие на цикади в САЩ(Видео)

  17 Юни 2024, 14:40     2488     0   
     


Съединените Щати са изправени пред едно необичайно природно явление тази година - масовото нашествие на цикади.

Тази година вълната от цикади е особено значима, тъй като принадлежи към Brood X - едно от най-големите и известни поколения цикади. Тези насекоми прекарват по-голямата част от живота си под земята, където се хранят с корените на дърветата. След 17 години те излизат на повърхността, за да се размножат, след което умират в рамките на няколко седмици.

За Първи Път от Повече от 200 Години

Тази година е особено важна и по още една причина - за първи път от повече от 200 години, два различни вида цикади се събуждат едновременно – XIII, който остава под земята 17 години и Brood XIX, чиито цикъл е 13 години.

Такова явление за последно е регистрирано през 1803г.

Това необичайно събитие предоставя уникална възможност за учените да изследват взаимодействията между двата вида и техните екологични роли. Смята се, че тези съвпадащи периоди на събуждане могат да доведат до нови открития относно поведението.

Нашествието на цикади е важен екологичен феномен, който има значителен принос за поддържането на биологичното разнообразие. След смъртта си, телата на цикадите обогатяват почвата с хранителни вещества, което подпомага растежа на растенията. Освен това, те са важен източник на храна за много видове птици и дребни бозайници.

Проблеми за Човека

Въпреки че цикадите не са опасни за хората и не разпространяват болести, тяхното масово присъствие може да бъде изключително досадно. Шумът, който мъжките цикади издават, за да привлекат женски, може да достигне до 100 децибела - приблизително толкова силен, колкото моторна резачка. Освен това, масовата им поява може да доведе до задръствания по пътищата и проблеми с електрическите мрежи.

Местните власти и организации съветват гражданите да бъдат търпеливи и да се въздържат от използване на пестициди, които могат да увредят други полезни насекоми. Учените също така призовават за внимание към изследването и документирането на този феномен, тъй като предоставя уникална възможност за изучаване на природния свят.