Историята на хипопотамите на Пабло Ескобар

  30 Декември 2022, 11:37     367     0   
     


Интересната история на хипопотамите започва през 80те години на миналия век. Тогава Ескобар внася един мъжки и три женски от вида, които отглежда в частния зоопарк в имението си. След като умира през 1993г. повечето животни от зоопарка на наркобарона са преместени в зоологически градини и резервати, но хипопотамите, заради големите си размери и нужните усилия, за да бъдат транспортирани, биват просто оставени.

Почти 30 години по-късно популацията на животните, които не са естествен вид за Южна Америка, процъфтява. Днес хипопотамите са станали повече от 90 и са се разпространили из голям район, като са достигнали на около 100 километра от град Меделин. Колумбийските учените, изготвили доклада, смятат, че хипопотамите се размножават толкова бързо, че скоро ще имат сериозен негативен ефект върху околната среда.

На първо място екскрементите от хипопотам започват вече да намаляват нивата на кислород във водоемите, в които живеят, което поставя на риск рибите и другите водни обитатели. Освен това животните отнемат ресурсите на други видове, които са естествени видове за региона. Друг аргумент е, че хипопотамите, заради агресивните си характери, застрашават здравето на хората в селските региони, в които живеят. В последните няколко години има регистрирани няколко случая на пострадали хора от хипопотами, а през пролетта мъж почти бе убит от животните. Идеята обаче изобщо не е общоприета.

През 2012г. властите опитват да започнат програма за кастрация на хипопотамите, но за 8 години едва четири мъжки са кастрирани. Основна причина за това е недоволство на местните жители, които се радват на новите си „съседи“. Научните среди също са доста разделени по темата. Много от експертите по екология и биология смятат, че да бъде умъртвена цяла популация на вид, който в родната си Африка е застрашен и броят им намалява ежегодно, е неправилно и неморално.

„Да ги умъртвим е най-лесното решение, но това може в бъдещето да застраши оцеляването на вида, чиято популация вече намалява в Африка“ смята биологът от Колумбийския национален университет Енрике Зерда. Той смята, че програмата за кастриране на животните трябва да бъде подновена, за да може броят им да се контролира.

„В момента властите не се интересуват от хипопотамите, но след няколко години те може вече да са 400-500 и сериозно да застрашават оцеляването на други местни видове“ добави Зерда. Дейвид Лопес, който е директор на регионалната агенция по горите и биоразнообразието, коментира пред CNN, че ситуацията е много деликатна.

От една страна в случая хипопотамите действат изключително инвазивно и могат да застрашат други видове, от друга страна местното население се е привързало към тях и те са се превърнали в туристическа атракция. „Вариантът да ги умъртвим винаги е бил на масата, но в същото време не мисля, че това може да се случи реалистично. Въпреки че хипопотамите могат да унищожат цели екосистеми, местните хора доста са се привързали към животните. Някои от тях ще трябва да бъдат убити, тъй като живеят на места, където няма как да бъдат упоени и кастрирани. Но има такива, които живеят на достъпни места, и при тях може да се опитаме да контролираме броя им чрез кастрация“ коментира Лопес.