Изтеглят от търговската мрежа заразените холандски яйца

  07 Август 2017, 08:11     2842     0   
     


Снимка: http://www.comfort.bg

Дискаунт веригата "Алди", заяви, че изтегля от германските си клонове всички холандски яйца заради скандала с инсектициди, който хвърли в ужас европейския хранителен пазар.

"Алди" защити решението си, изтъквайки, че това е „просто предпазна марка”. Търговската империя от супермаркети обаче призна, че скандалът може да доведе до недостиг на яйца на пазара в цяла Германия. Очаква се големите мрежи супермаркети в Германия "Лидл", "Реве" и "Евдека" също да премахнат от рафтовете си замърсените яйца.

Скандалът с холандските яйца се разрази миналата седмица, след като стана ясно, че в Германия са били внесени и продадени близо 3 млн., заразени със силно токсичен инсектицид.

В петък проблемът се задълбочи, след като регионалният министър на земеделието Кристиан Майер от Долна Саксония издаде пред немската обществена телевизия Це Де Еф, че вероятно броят на заразените яйца надхвърля 10 млн. До момента 12 от общо 16-те германски бяха засегнати от опасните продукти.

Смята се, че вносните яйца са заразени с отровния препарат срещу кърлежи, бълхи и хлебарки "Фипронил". В големи количества инсектицидът се смята за "умерено опасен" от Световната здравна организация, тъй като може да нанесе сериозни вреди върху бъбреците, черния дроб и щитовидната жлеза на хората.

В ЕС веществото е забранено да се употребява върху растения и животни, които след това се консумират от хора. Освен в Германия, към момента властите в Белгия, Швейцария и Швеция също наблюдават внимателно пратките и премахват яйцата, които се водят заразени и са обозначени с "код 27".

Освен това вече 180 птицеферми бяха затворени временно заради разследването на Белгия и Холандия за виновните лица, допуснали натравянето на хранителните стоки. Засега за главен отговорник се счита холандската "Чикфренд", която е използвала големи количества от препарата, за да се пребори с червената червейна въшка, която е налазила кокошките й./ БГНЕС