Как изгониха най-известния архитект в света от България?

  22 Ноември 2021, 07:35     2525     2   
     


Доайенът в световната архитектура сър Норман Фостър през 2009 година бе принуден да се откаже от осъществяването на един от най-екологичните си проекти и да напусне България. Защо се стигна до това, в България да няма комплекс, проектиран от големия архитект?

Всяка  модерна страна в света се стреми да се отличава със съвременни  иновативни сгради и архитектурни постижения. Операта в Сидни, кулите в Куала Лумпур, Бурж Халифа са се превърнали в привлекателни символи на съответните градове и държави.Творенията на Франк Лойд Райт, Заха Хадид, Жан Новел, Франк Гери остават за поколенията и са атракции, които привличат милиони туристи. Преди години французите  яростно спориха дали  стъклената пирамида пред Лувъра съответства на архитектурния стил и въздействие на музея. Пак във Франция имаше  протести срещу модернистичната визия на  Центъра „Жорж Помпиду“, наричаха сградата грозна и  в дисхармония със сградите наоколо. Днес и двете спорни архитектурни решения са едни от най-посещаваните места в Париж.

Кои са нашите съвременни архитектурни забележителности?  ЦУМ, бившият Партиен дом и НДК? В  ново време няма изградени сгради или обекти, за които да се каже, че са част от новата история на София и  другите градове, които да говорят за съвременните виждания за градска архитектура. Всяко  по-авангардно, интересно, любопитно и футуристично решение  се критикува и стопира. Дежурни говорители, представящи се за  интелектуалци, започват атаки срещу проектите, немалко медии им дават възможност да отричат като последна инстанция. Така се провали изграждането на „Парадайз Тауър“, на „Ай Тауър“.

Подобна е ситуацията в Пловдив, Варна и Бургас. Няма  нови, впечатляващи с визионерството си сгради.

Когато Норман Фостър лансира концепцията си за еко комплекс зад плажа на Кара дере, шумната общност веднага се активизира.Никой не се опита да разбере философията и начина на реализация, който предлага сър Фостър. Липсата на управленска смелост и решителност се оказаха решаващи и този впечатляващ проект, който щеше да привлече отдавна очакваните богати туристи у нас, отиде в небитието. Кара дере си остана същият като преди - пълен с хаотично разположени, заровени в пясъка каравани, занемарен плаж, усещане за мръсотия. Но най-вече – място без никаква идея за бъдещето.


     

Добрин28.11.2021 г., 17:36 ч.

Проектът беше провален от еколозите ,които в голямата си част са и диво къмпингуващи и не плащат и 1 лев а седят,мърсят и секат гората по 3 -4 месеца.

Атанас Чобанов23.11.2021 г., 16:30 ч.

Проектът над Кара дере беше поредния спрян проект от платените наемници на олигархът Иво Прокопиев! Цялата драма покрай този проект беше, че инвеститорите не наеха посочени от Прокопиев хора, които да направят оценката на имотите и план за въздействието около околната среда!