Кампанията „Дишам свободно“ ще информира хората как да се грижат по-добре за здравето си

  23 Август 2017, 08:32     1860     0   
     


Снимка: Кампания „Дишам свободно"

Редовната профилактиката и превенцията са едни от най-сигурните начини за предпазване и намаляване на риска от развиването на опасни белодробните заболявания. Това заявиха лекари и представители на пациентски организации при началото на националната информационна кампания "Дишам свободно".
Инициативата беше представена на специална пресконференция, в която участваха зам.-кметът на община Бургас д-р Лорис Мануелян, Диана Хаджиангелова - председател на Асоциация на българите, боледуващи от алергични и белодробни заболявания, д-р Евелина Трошанова - директор на Белодробната болница в Бургас, директорите на РЗИ и РЗОК д-р Георги Паздеров и д-р Таня Макшиева.
Сред най-опасните заболявания на дихателните органи е хроничната обструктивна белодробна болест. В момента над 50 процента от пациентите на Специализираната болница за активно лечение по пневмо-фтизиатрични заболявания в Бургас имат такава диагноза, обясни директорът д-р Евелина Трошанова.
"Нашият основен ангажимент като местна власт е да осигурим равнопоставен достъп до качествените здравни услуги - нещо, което се стараем да го правим. Другото важно нещо е превенцията на белодробните заболявания. В това отношение ние работим усилено с нашите партньори", каза при представянето на кампанията д-р Лорис Мануелян.
Информационната кампания има за цел да повиши здравната култура на населението и да популяризира начините за профилактика на заболяванията на дихателната система./ dariknews.bg