Капибара: хитовите гризачи за първи път в България

  24 Март 2023, 14:28     12121     0   
     


Зоопаркът в Бургас вече е дом на семейство капибари. Единият мъжки и трите женски са първите представители на южноамериканския вид в България.

„Животните вече се адаптираха и свикнаха с новия си дом, зелената площ около него и басейна за почивка. Чакахме повече от половин година, за да бъдат доставени от друг европейски зоопарк. За да бъдат транспортирани животните, трябваше да навършат поне шест месеца“, съобщи Елеонора Дъбова, управител на зоопарка.

В зоопарка в Бургас се подготвя и контактна зона за капибари, където посетилите ще могат да се снимат с тях и да ги хранят от ръка. Те са кротки и дружелюбни.

Интересното за големите гризачи е, че през последната година капибарата се превърна в истински феномен в социалните мрежи, особено в Тик Ток, където има стотици хиляди видеа посветени на животното, които генерират милиони гледания и коментари.

Те са толкова известни, че дори участваха във видеоклипа към песента „Ice Cream” на К-поп групата BLACKPINK и Селена Гомез.  

Тежащи между 35 и 65 килограма, капибарите са най-големите гризачи в света. Активни са предимно рано сутрин и късно вечер, през останалото време предпочитат да си почиват в укрития, които са на сушата или във водата. Те са отлични плувци и гмуркачи. Също така са признати за едни от най-социалните и мили животни в света.

Енд донт форгет:

КАПИ СЛАЙ!