Каролев е лежал в безсъзнание над 15 часа

  10 Май 2021, 10:52     5061     0   
     


Владимир Каролев е лежал в снега на мястото на инцидента над 15 часа, разказват източници на Еко Новини.

Икономистът е имал късмет, че времето е било слънчево през целия ден и не е получил хипотермия. Още повече, че е бил с черна грейка, която привлича слънчевите лъчи.

Владо е бил добре екипиран с протектори, но каската му е намерена далеч от тялото.

Спасителите предполагат, че инцидента е станал под връх Тодорка, откъм Жабешкото езеро, около 09.00 часа на 9 май - малко след поста му във Фейсбук. По това време рано сутрин снегът е замръзнал и отгоре има твърда кора лед и не е могъл да заканти.  Свличал се е  неуправляемо най-малко 400 метра, след което се е ударил в клекове и камъни.

Намерен е от планинските спасители около 1 часа през нощта срещу 10 май. Не е бил контактен, но е .дишал  и очите му са реагирали на светлина. Свален е от планината  по всички правила  с надуваемо легло обгръщащо тялото и  пластмасова яка, ако има счупвания.

На места по тялото е имало кръв ,по всяка вероятност следствие на продължителното падане. Бил е сам и по тази причина, не е имало кой да уведоми планинската спасителна служба. На Тодорка е имало и други сноубордисти, но те са се спуснали около 11.00 часа, защото са чакали снегът да омекне  и да се разтопи повърхностният лед, а Каролев е пренебрегнал тази опасност и се е спуснал много рано.