Китай изпраща луноход да провери мистеризен обект, заснет на Луната

  07 Декември 2021, 15:50     9099     0   
     


Китай ще изпрати лунохода Юту 2 да провери мистериозния кубичен обект, заснет от машината през ноември. Това става ясно от публикации в китайските социални мрежи на Китайската национална космическа администрация.

От там съобщиха, че поради големия интерес на учени, траекторията на лунохода е променена и той е насочен към обекта, който се намира на около 90 метра. Това означава, че на Юту 2 ще му отнеме между два и три лунни дни, или 2-3 месеца в земно време, за да си проправи път през кратерите и да достигне до заснетия куб.

Въпреки това, учените са скептични, че проверката ще открие нещо нетипично, като според много от тях най-вероятно става въпрос за скали, изхвърлени след сблъсък с метеор.

В китайските социални мрежи обектът вече получи прякора „мистериозната хижа“, като дори и от Китайската национална космическа администрация се пошегуваха, че там може да живеят извънземни, аварирали на Луната.

Луноходът Юту 2 бе изстрелян от Земята на 7 декември 2018г., а по-малко от месец след това, на 3 януари, стана първият луноход, кацнал успешно на тъмната страна на Луната. Той все още се придвижва и изпраща данни, утроявайки очакваната продължителност на мисията. Досега е изминал цели 840 метра в кратера Фон Карман. 

Юту 2 засне обекта във формата на куб през 36-тия лунен ден от мисията си.