Кметът на Кричим иска глоба от 500лв. за всеки, който храни бездомни кучета

  14 Май 2021, 15:21     3894     0   
     


Глоба от 50 до 500 лева за всеки, който храни бездомни животни! Това написа във Facebook кметът на Кричим Атанас Калчев. Като основна причина за предложението той изтъква, че храненето на бездомните животни на публични места застрашават живота и здравето на съгражданите му.

Изказването на Калчев разгневи защитници на животни, които обявиха предложението за неприемливо и обвиниха кмета в липса на човещина.

Долу може да видите целия текст от публикацията на Калчев във Фейсбук:

 „Уважаеми съграждани,

В качеството ми на кмет на община Кричим, апелирам към всички Вас, незабавно да бъде прекратена порочната практика по  предлагането на храна и/или хранителни отпадъци на безстопанствени /бездомни/кучета и котки на обществени места.

Невъзможно е, при каквито и да било мерки, които се предприемат и реализират от общинската администрация да се справим с овладяването на популацията и присъствието на  бездомни кучета и котки в гр. Кричим, след като някои от нашите съграждани чрез предоставяната им храна, създават у тях хранителни навици!

Заявявам категорично пред всички вас, че до края на мандата ми като кмет на общината, в гр. Кричим няма да бъде изграден и да функционира приют за настаняване, отглеждане, лекуване и каквото и да било друго, свързано с бездомните кучета и котки със средства от общинските приходи, републиканския бюджет и европейски средства, които също трябва да бъдат съфинансирани от общинския бюджет за сметка на повишението на местните данъци и такси.

Основен приоритет през всеки от предходните, така и в настоящия мандат, в работата ми са били грижата за добруването и благоденствието на хората от нашият град и развитието на Кричим като желано място за живот.

Недопустимо е определени граждани, прикривайки се зад "безкрайната" си любов към бездомните кучета да създават предпоставки за застрашаване живота и здравето на всички останали.

В тази връзка ще направя  предложение до Общински съвет Кричим, в Наредбата за обществения ред да се приемат санкции - глоба от 50 до 500 лева за тези нарушители, които предлагат храна или хранителни отпадъци на безстопанствени кучета и котки на обществени места.

Категорично не възприемам и "мантрата", че "бездомните кучета трябвало да се хранят за да не огладнявали, озверявали и др. и по тази причина да не нападали хората, които се движат по обществени места без да ги закачат или изразяват по някакъв начин, враждебно и агресивно отношение към животните".

Уважаеми "любители" на бездомни кучета, ако любовта ви към тези животни е истинска, то както сте отворили сърцата си за тях, така отворете и вратите на дома си за тях и ги приютете, но не ни си позволявайте с "грижите си" да застрашавате живота и здравето на всички останали хора, защото в утрешния ден не знаете дали вашето дете или близък няма да стане обект на агресията на "вашия" бездомен "любимец", и предполагам веднага ще реагирате: "тия от общината какво правят, не виждат ли какво се случи с детето ми..."

Незабавно след приемането на конкретните санкции в Наредбата, ви уверявам, че ще бъдат прилагани безкомпромисно, защото когато липсва гражданска и обществена отговорност за живота и здравето на съгражданите ни, единствения начин е финансови рестрикции за деянието написа във Фейсбук кметът на Кричим – Атанас Калчев.