Кубър Пиди – подземният град в Австралия(Галерия)

  14 Август 2022, 14:53     20308     0   
     


Кубър Пиди е австралийски град, който се намира в северната част на Южна Австралия. Разположен е в пустинята Виктория, а най-близките градове се намират на повече от 800 километра. Градът е известен като най-голямото находище в света на скъпоценния камък опал. Именно това е причината неговите 1800 жители да наричат австралийската пустиня свой дом.

Интересното в Кубър Пиди е, че жителите му прекарват по-голяма част от времето си под земята. През лятото в пустинята температурите могат да достигнат до 50 градуса, а това не позволява нормален живот на открито. Затова всички къщи в Кубър Пиди са или вградени в земята или имат големи подземия, в които местните живеят през летните месеци.

Кубър Пиди е създаден през 1916г., след като няколко златотърсачи откриват находка на скъпоценния камък опал година по-рано. Новината за огромните залежи се разпространява бързо из света и през следващите няколко години много чужденци се устройват в града за да копаят за опал.

В момента, в Кубър Пиди живеят хора от 45 националности от цял свят. В града има две църкви, няколко хотела, музей, ресторант и къщи, които се намират под земята. Около града са разположени повече от 70 находища на опал.

Скъпоценният камък опал

Габи и съпругът и Юрген са германци, които се преместват в Кубър Пиди преди повече от 20 години, за да търсят своя късмет. Ето какво разказа Габи за града пред австралийския фотограф Тамара Мерино:  

В началото тук е било като в Дивия запад – нямало е никакви правила, а хората са се стреляли за да си откраднат печалбата. През 20те години идват много войници от Първата световна война, които търсят печалба. Идеята да се живее под земята, за да се избяга от жегата се заражда тогава.

Днес тук живеят всякакви хора, има милионери с големи домове и скъпи коли, има бивши милионери, които са изгубили всичко, а има и такива, които не успяват да намерят нищо. Истината е, че все по-малко хора са готови да живеят в тези условия и градът се смалява всяка година. На мен просто ми харесва идеята, че ако взема лопата, имам банка в собствения си дом“.

Въпреки, че все по-малко хора са готови да живеят в екстремните условия на австралийската пустиня, Кубър Пиди е икономически стабилен град, благодарение на туристите и факта, че 70% от световния опал идва именно от там.