Лъвът Терез от Разград почина само 9 месеца след брат си Масуд

  10 Май 2021, 17:31     4341     0   
     


Лъвът Терез, който бе изпратен в спасителен център за големи котки в Нидерландия, е бил приспан. Това се случва само девет месеца след като брат му Масуд бе евтанизиран заради сериозни здрависали проблеми. Новината съобщиха от нидерландския център „Фелида“.

„Отново сме поразени от мъка. Трябваше да се сбогуваме с любимия ни Терез, който се събра с брат си Масуд и ни остави с разбити сърца", написаха от центъра.

В последните месеци здравословното състояние на Терез рязко се е влошило, като развил бъбречна недостатъчност. Основна причина за това са генетичните проблеми на лъва, които са последици от близкородствената връзка между майката и бащата.

Въпреки огромните усилия на ветеринарите в центъра, той продължавал да слабее и да се влошава, което е довело и до решението лъвът да бъде евтанизиран.

Двете лъвчета се родиха през септември 2017г. в зоологическата градина в Разград. Майка им, която е сестра на баща им, отказваше да се грижи за тях. Заради обществено недоволство и лоши условия в зоопарка те бяха преместени в Нидерландия.

Братята лъвове бяха приети във FELIDA през февруари 2018 г. Тогава те бяха само на пет месеца и тежаха едва по 20 килограма.