Меркел иска да затвори ски курортите в Европа. Австрия е категорично против

  26 Ноември 2020, 14:09     2706     0   
     


Германия ще се опита да убеди партньорите си в Европа да не отварят ски курортите до началото на януари. Целта е да не се повтори ситуацията с австрийския курорт Ишгъл, превърнал се в едно от първите огнища на заразата заради бавна реакция и търговски интереси. Но точно Австрия веднага заяви, че не е съгласна с общоевропейско отлагане на ски сезона за след Коледа и Нова година.

"Заявявам го открито, че няма да е лесно, но ще се опитаме", заяви канцлерът Ангела Меркел след продължилите близо 7 часа преговори с премиерите на федералните провинции за това как да бъдат удължени антиепидемичните мерки в страната.

В заявлението на федералното правителство и лидерите на 16-те провинции се казва, че са се споразумели "да работим на европейско ниво да не се позволява ски туризъм до 10 януари".

Тази седмица френският президент Еманюел Макрон заяви при представянето на това как страната постепенно ще се върне към по-нормален ритъм, че зимните курорти във Франция няма да отворят до края на годината и че ще се консултира с европейските партньори за координирано начало на сезона.

Австрийският министър на туризма Елизабет Кьостингер коментира, че "не виждам никаква полза от призивите да се затворят курортите". "Зимата в Австрия ще е безопасна. Компаниите ни вече подготвиха подробните си плановете за сигурността на хората по време на ски почивките", допълни тя пред германската пресгрупа Funke.

Във Франция също не са никак доволни от думите на Макрон. "Президентът изглежда направи прибързано и необмислено изказване, което е вредно за икономиката на Алпите", коментира Жан-Люк Бош, ръководител на националната асоциация на планинските обекти ANMSM.

В Бавария властите заявиха във вторник, че алпийските им курорти остават затворени за предстоящите празници, тъй като броят на заразените остава прекалено висок. Баварският премиер Маркус Зьодер предупреди сънародниците си да не пътуват през границата на ски в Австрия, защото при завръщането ги очаква 10-дневна карантина, тъй като съседната страна е в рискова зона според Берлин.

„Предпочитам европейско споразумение - никой лифт няма да работи, никъде няма да има ски ваканции“ коментира Маркус Зьодер , премиер на Бавария.

"Ако искаме да държим границите отворени, ще ни трябва ясно споразумение за ски курортите. В противен случай нещата ще станат трудни", допълни Зьодер.

Отворени са и курортите в Швейцария, където полицията следи на лифт станциите да се спазват ограничителните мерки като носене на маски и спазване на дистанция. Кабинковите лифтове работят с отворени прозорци, където това е възможно, а на места като Давос ги обработват със специални уреди, така че "за минута се унищожават 99.9% от вирусите, бактериите и спорите". Швейцария отмени неотдавна изискванията чужденци от повечето държави в Европа да се поставят под карантина при влизане и сега се надява да привлече туристи по празниците.

Италианският премиер Джузепе Конте вече подкрепи отлагането на ски сезона, но също подчерта, че е нужно европейско решение. "Ако Италия реши да затвори всички ски лифтове и писти без подкрепа от Франция, Австрия и други страни, то италианските скиори ще отидат в чужбина и има риск да донесат заразата обратно", заяви той пред телевизия La7. И тук много хора почиват по Коледа и Нова година в планините, като допринасят за жизнено важния за местните икономики сезон на приходи.

Австрийският финансов министър Гернот Блюмел посочи още един проблем - според него, ако курортите бъдат принудени да затворят на ниво ЕС, "някой ще трябва да плати за това", а обезщетението ще възлиза на милиарди евро. В момента правителството във Виена е обект на съдебни искове заради Ишгъл, свързан с разнасяне на заразата в 45 държави.

В Световната здравна организация също имат проблем с работата на планинските обекти. "След като рискът от заразяване намалее значително, а това със сигурност ще стане, тогава ще сме свободни да правим, каквото поискаме. Но точно сега? Трябва ли ски курортите на отварят? При какви условия?", коментира Давид Наваро, специален пратеник на СЗО за коронавируса.

В Швейцария, например, курортите работят при средно строги ограничения, макар че в същото време страната отчита по 5 хиляди заразени на ден и растящ брой смъртни случаи.