Министърът на екологията е спрял процедурата за тунела Петрохан

  04 Юни 2021, 15:43     5964     2   
     


Министърът на околната среда и водите Асен Личев е спрял процедурата за екологична оценка на тунела под прохода Петрохан.

От Министерството на околната среда и водите изтъкват като причина за решението, това, че тунелът и новият път биха преминавали през няколко защитени местности.

Тунелът се предвижда да е част от европейския път Е-79, който свързва Централна Европа, през Румъния и България, с Гърция и Солунското пристанище. Трасето е и част от международен коридор номер 4 и е от особена важност, защото минава само през държави членки на Европейският съюз и заобикаля Сърбия и Северна Македония.

Освен, че тунела ще скъсява пътя Видин – София, той намалява и времето за пътуване на тировете до границата с Гърция.

Именно заради стратегическото значение на коридора, преди години се построи вторият мост над река Дунав -  Видин/Калафат.

Тунелът под Петрохан има огромно значение и за развитието на най-изостаналия район в цяла Европа - българският Северозапад. От десетилетие хората протестират и искат тунела, защото той е надежда за бизнес и туризъм в региона. Той би улеснил достъпа до туристическите дестинации в Западна стара планина и възможностите около термалните извори във Вършец, Белограчишките скали, пещерите Магура и Венец, както и десетки други забележителности.


     

Емил 06.06.2021 г., 21:00 ч.

Не разбирам ,защо паневропейсщи коридор е спрян .

Атанасов04.06.2021 г., 19:03 ч.

Този служебен министър ако е направил тази тъпотия трябва да го съдят за държавна измяна.