Министърът на екологията няма права да бута Алепу

  02 Юни 2021, 16:47     2082     4   
     


Снимка: Въпреки заканата, министър Личев няма правомощията да издава заповеди за събарянето на строителни обекти.

Служебният министър на околната среда и водите Асен Личев няма права за издаване на заповеди за събаряне на каквото и да е, включително и на строежа, станал известен като „подпорната стена“ на Алепу. Въпреки това Личев вече заяви, че едва ли не е официално е наредил незавършеният проект да бъде съборен.

Истината е, че според българското законодателство такива действия не са в  рамките на компетенциите на министър Личев, а са в прерогативите на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), в частност на Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК).

Именно ДНСК преценява кой строеж отговаря на законите и кой не. Интересното е, че въпреки изявлението на Личев, все още няма изявление на МРРБ, в чийто правомощия той се меси.

С изявлението си служебният екоминистър вкарва в заблуждение обществеността, но пък чисто популистки флиртува с няколко екологични организации, които са част политическия живот у нас.

Основният въпрос е дали Личев опитва да трупа популярност с популистки действия, които нямат законово покритие, или действително не познава нормативната рамка на ръководеното от него Министерство на околната среда и водите, което няма право да издава заповеди за събаряне.


     

Любомир03.06.2021 г., 20:23 ч.

Аман от бутачи.

Иван03.06.2021 г., 17:03 ч.

Тома Белев да го бутне Алепу! Дори не е коментирал темата този еко-измамник!

Dimo03.06.2021 г., 10:33 ч.

Днес в БНТ си призна ,че няма права да бута нищо.

Виктор02.06.2021 г., 17:01 ч.

Защо сложиха този възрастен човек за министър да ръси глупости всеки ден.