Министърът на екологията отмени решението си за спиране на тунела Петрохан

  07 Юни 2021, 14:33     5457     0   
     


Снимка: От Министерството на околната среда и водите съобщиха, че причина за промяна на решението е особеното стратегическо значение на проекта.

Министърът на околната среда и водите Асен Личев е изпратил писмо до АПИ, с което уведомява агенцията, че процедурата за тунела Петрохан може да бъде възобновена, заради стратегическото значение на проекта.

Това се случва само няколко дни след като Еко Новини съобщи, че Личев е спрял процедурата за екологична оценка на тунела под прохода Петрохан. Причина за това бе, че новият тунел преминавал през няколко защитени територии.

В писмото Личев подчертава, че процедурата по екологичната оценка може да бъде възобновена в случай, че в МОСВ бъдат представени всички проучени от инвеститора варианти за трасе през прохода Петрохан.

Тунелът Петрохан се предвижда да е част от европейския път Е-79, който свързва Централна Европа, през Румъния и България, с Гърция и Солунското пристанище. Трасето е и част от международен коридор номер 4 и е от особена важност, защото минава само през държави членки на Европейският съюз и заобикаля Сърбия и Северна Македония.