Над 200 души са загинали заради рекордните жеги в Канада

  01 Юли 2021, 14:45     3547     0   
     


В края на миналата седмица Канада бе ударена от гореща вълна, която вдигна температурите до рекордни за северната държава стойности.

В градчето Литън рекорда за най-висока температура в Канада бе подобрен в три последователни дни. Във вторник термометрите в града отчетоха 49.6 градуса, което с почти 5 градуса повече от най-високата температура измервана някога в Канада.

„Невъзможно е да излезеш навън. Навън е суха жега и трудно се издържа. Опитваме се да седим само на закрито. Въпреки че сме свикнали през лятото да е топло, разликата между 30 и почти 50 градуса е огромна“ коментира пред местните медии Меган Фандрич, жител на град Литън.

Според информация на полицията във Ванкувър, в града са регистрирани 65 смъртни случая заради горещото време, а в региона те са над 130. За цялата страна броят им най-вероятно е над 200.

„От 15 години работя в полицията и никога не съм виждал толкова много внезапни смъртни случай за период от само няколко дни“ коментира пред BBC сержант Стив Адисън.

От канадската противопожарна служба съобщиха, че екипите в цялата страна са мобилизирани, заради сериозната заплаха от големи горски пожари.