Над 3600 тюлена живеят в река Темза

  07 Септември 2021, 19:13     2217     0   
     


Устието на Темза е дом на над 3600 тюлена сочи данните от преброяване, проведено от Лондонското зоологично общество.

Въпреки че учените са успели да преброят около 500 тюлена по-малко в сравнение с миналата година, те са обнадеждени, че популацията на хищните морски обитатели е стабилна, а разликата най-вероятно се дължи на естествени миграции.

„Причините за по-малкият брой могат да бъдат няколко, но най-вероятно става въпрос просто за разпределението на животните в реката и морето докато траеше преброяването. Въпреки това ще следим отблизо ситуацията“ коментира биологът Теа Кокс от Лондонското зоологично общество.

Всъщност наличието на такъв брой тюлени е огромна победа за природозащитниците. През не толкова далечната 1957г. Националния природонаучен музей в Лондон обявява река Темза за биологично мъртва. Причина за това е, че Лондон толкова замърсява водата, че в нея не може да съществува живота. Тогава вестник „Гардиън“ излиза с известно заглавие, в което нарича реката „недобре поддържана открита канализация“.

В началото на 60-те години, заради силния обществен натиск. в Лондон започва мащабно подобряване на канализационната инфраструктура. През следващото десетилетие се приемат и първите екологични регулации за изхвърляне на химикали в реката. През последните 30 години пък ударно се строят пречиствателни станции, които да подобрят качеството на водата в Темза.

И така до днес, когато, 64 години след като реката е обявена за мъртва, тя вече е най-чистата река, която минава през мегаполис в света, а в устието и живее здрава популация от над 3600 тюлена, която устойчиво се увеличава от 2012г. насам.