Над 480 кита загинаха само за четири дни в Нова Зеландия

  11 Октомври 2022, 16:38     810     0   
     


Най-малко 500 кита са загинали през последните четири дни на бреговете на островите Чатъм, Нова Зеландия.

Две големи групи китове, от вида гринда, са се дезориентирали и са заседнали в плитчини около островите. Въпреки опитите и желанието на активисти, доброволци и местни, да върнат китове в по-дълбоки води, това било невъзможно, тъй като във водите около острова живее голяма популация на бели акули и това би застрашило живота на спасителите.

„Беше взето решение да евтанизираме китовете, които нямат шанс да оцелеят. Взимането на подобно решение никога не е лесно, но в случаят това бе най-хуманната възможност“ коментира Дейв Лундкуйст, съветник по морските въпроси в Националния отдел по опазване на природата.   

Първата група гринди се оказала заклещена в плитките води около главния остров Чатъм през уикенда. Там жертвите са ад 270.

Само два дни по-късно, друга група пък засяда до брега на по-малкия остров Пит, където животните, които не успели да оцелеят, са над вече над 215.

Все още се изясняват причините поради които двете големи групи са се дезориентирали.

Архипелагът Чатъм се намира на около 840 километра източно от Южния остров на Нова Зеландия. На големия остров Чатъм живеят около 800 души, докато на остров Пит населението е едва 30 човека. Водите около островите са дом на големи колонии от китове и акули.


     

 


Последни