След буря в Египет: над 500 души са в болница заради ужилване от скорпион

  16 Ноември 2021, 14:13     1016     0   
     


Над 500 души са приети в болница след нетипично нашествие на скорпиони в египетския град Асуан.

През почивните дни целият регион Асуан бе ударен от силна буря с градушки, гръмотевици и наводнения. В региона се изляха количества валежи, надвишаващи над 10 пъти годишната норма. Стихията затвори пътища, наводни домове и административни сгради и остави части от най-големия град без електричество. Бурята взе три жертви, всички те служители на гражданска защита.

Освен гореспоменатите, приливната вълна предизвика и друга криза в град Асуан – нашествие на скорпиони. Според местните власти бурята е изкарала скорпионите от скривалищата им в хълмистите части около града, а последвалата приливна вълна ги е отнесла в град Асуан.

Губернаторът на Асуан, Ашраг Ати, обяви, че над 500 души са приети в болница след ужилване от скорпиони. Той добави, че държавата е изпратила допълнителни дози противоотрова и градът разполага с над 3000 животоспасяващи инжекции.

Град Асуан се намира в южната част на Египет, на брега на Нил. Той е важен икономически и търговски център и е сред най-развитите градове в северноафриканската държава. Населението му е малко над милион и половина.

Заради местоположението на града – в низина на брега на Нил, на границата със Сахара и в близост до планини, в хълмистите части на региона живеят големи популации на скорпиони, сред които и арабски дебелоопашати. Те са сред най-отровните представители на вида, а ужилването може да убие човек само за час.