Народното събрание вдигна забраната за внос на украинско зърно

  14 Септември 2023, 17:56     2079     0   
     


 

Народното събрание вдигна забраната за внос на украинско зърно след 15 септември.

 

Народното събрание вдигна забраната за внос на украинско зърно след 15 септември. Това стана след малко повече от два часа дебати в пленарната зала.

В пленарната зала беше изслушан земеделският министър, който призна, че досега е подкрепял идеята за удължаване на забраната. Променил решението си вчера, след като на заседанието на кабинета чул икономическите показатели и прогнозите, че това няма да има сериозни последствия за българската икономика.

Бихте ли консумирали продукти, съдържащи украинско зърно?

Кирил Вътев обясни, че все пак ще се затегне контролът върху вноса на украинска продукция, тъй като тя не отговаря на стандартите на ЕС.

"Според макропоказателите не е толкова притеснително да се откажем от тази забрана, защото могат да бъдат подпомогнати българските производителите. Завишаваме контрола на всички украински стоки, като силно ще се контролира радиоктивност и тежки метали", каза Вътев пред депутатите.

Според земеделския министър у нас и в момента се внася украинско зърно, което обаче се маскира като румънско. Оттук нататък следват разговори със зърнопроизводителите, които заплашиха с протести, ако забраната бъде вдигната. Срещата им с министър Кирил Вътев ще се проведе в събота.

Вдигането на забраната е приветствано от преработвателите на зърно.

Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България приветства внесеното предложение от народните представители за отпадане на забраната за внос на слънчоглед от Украйна след 15 септември 2023 г.

"Подкрепяме отпадането на забраната, защото предприятията за производство на олио продължават да изпитват недостиг на суровина в страната. Най-накрая здравият разум надделя и България се върна към националноотговорна икономическа политика", заяви председателят на браншовата организация Яни Янев.

В същото време обаче зърнопроизводителите са силно против падането на забраната и заплашиха с национален протест. 

Според българските земеделски производители правителството с разрешаването на внос на зърно от Украйна сега „обрича на ликвидация собствените си земеделски производители”.

Националната асоциация на зърнопроизводителите вече е провела инициативен комитет във връзка с предстоящия общонационален земеделски протест.


     

 


Последни

България

Кирил Петков и баща му си присвоили плажа Корал

   29 Април 2024   7022    0