НАСА изпрати сонда на астероида Психея, чиято стойност се изчислява на 10 квинтилиона долара

  16 Октомври 2023, 17:48     1723     0   
     


НАСА изпрати първата си сонда до астероида Психея 16, който, според изчисления на астрономите на космическата агенция, разполага с желязото на стойност поне 10 квинтилиона долара.

В петък, в 10.19 сутринта местно време, сондата бе изстреляна от Космическия център Джон Ф. Кенеди във Флорида, на борда на ракетата SpaceX Falcon Heavy.

Сондата ще трябва да измине 3.6 милиарда километра през следващите 6 години, за да достигне до Психея 16, който се намира в астероидния пояс между Марс и Юпитер.

„Изпращаме сонда на космическия обект, до какъвто човечеството все още не се е докосвало“ коментира пред CNN астрономът Линдзи Елкинс-Тантон.

През 2020г. в научния журнал „The Planetary Science Journal“ бе публикувано изследване на учени от НАСА и Американското астрономическо общество, според което небесното тяло всъщност е ядро на прото планета от ранната Слънчева система, която не е успяла да се образува напълно. От там идва и спекулацията за стойността, тъй като за разлика от другите астероиди, Психея е съставен изцяло от желязо и никел.

Според изчисленията на астронома от НАСА проф. Линди Тантън желязото на 16 Психея би струвало поне 10 квинтилиона долара. Това не би трябвало да изненадва никого обаче, тъй като според доклад на НАСА  в астероидния пояс между Марс и Юпитер има достатъчно минерали, за да направят всеки жител на Земята с лично състояние от 100 милиарда долара.

Това обаче не е причината учените да изберат да изпратят сонда точно на този астероид. Очаква се, че ако пробата достигне благополучно небесното тяло през август 2029г., то тя може да даде много отговори за ядрото на Земята.

„Това е точно частта на планетите, от която ние няма как да вземем проби. Ядрата са прекалено горещи, налягането е твърде високо и ние просто няма как да стигнем до тях. Психея ни дава единствената възможност досега да посетим ядро на планета“ смята Мария Зубер, експерт по гравитационни науки от Масачузетския технологичен институт.

Всъщност пробата за Психея трябваше вече да е в космоса още през 2022г. и да достигне астероида през 2026-7г., но поради технически причини и необходимостта да бъде преразгледана траекторията на пробата, то изстрелването бе забавено с една година.

Интересно е, че учените смятат да приближат пробата максимално до Марс, използвайки гравитацията на червената планета като прашка, която да изстреля спътника към Психея.


     

 


Последни

България

Парламентът сложи край на зеления рекет

   09 Април 2024   3540    1