Най-сухата пустиня в света е покрита с лилави цветя(Видео)

  09 Юли 2024, 15:41     990     0   
     


Пустинята Атакама в северната част на Чили е едно от най-сухите места на Земята, но част от нея в момента е покрита с цъфнали лилави и бели цветя.

Атакама е известна като Disierto Florida („цъфтящата пустиня“), защото на всеки няколко години е покрита с цветя. Това се случва, когато правилните нива на валежите и температурата съвпаднат, за да събудят спящи пустинни семена.

Обикновено това се случва през пролетта, но настоящият цъфтеж е необичайно рано - в средата на зимата на южното полукълбо. Причина за това са повечето валежите, подхранвани от Ел Ниньо, по време на който температурите в региона са по-високи, което води до повече изпарение и на свой ред повече валежи.

През последните 40 години това се е случвало 15 пъти, според анализ от 2022 г. на Pontifical Catholic University of Chile. Това обаче е първото цъфтене от 2015 година насам.

„Цъфтежът все още не е достатъчно обширен, за да се счита официално за част от „цъфтящата пустиня“, каза за Ройтерс Сезар Писаро, ръководител по опазването на биоразнообразието в Националната горска корпорация (CONAF), организация, управлявана от чилийското правителство.

„Очакваме още дъжд, което означава, че цветята могат да се разпространят на по-голяма площ“, добави той.

През 2022 г. чилийското правителство обяви създаването на нов национален парк в пустинята Атакама, в опит да защити тези редки цъфтежи.