Най-възрастното сухоземно животно отпразнува 191 рожден ден

  08 Декември 2023, 19:33     1356     0   
     


Джонатън е преживял гражданската война в САЩ, по-голямата част от управлението на кралица Виктория, възхода и падането на Съветския съюз и две световни войни.

Костенурката Джонатън, който е най-възрастното сухоземно животно на Земята, навърши 191  години. Събитието бе отпразнувано с тържество на остров Света Елена през изминалия уикенд на 4 декември – дата, която е приета за рожден ден на костенурката.

Джонатън, който е роден през далечната 1832г., живее на малкия атлантически остров от 1882г., когато е подарен на губернатора на острова.

Той е от вида гигантска сейшелска костенурка и е вписан в рекордите на Гинес като най-възрастното сухоземно животно, живяло някога.

Джонатън през далечната 1886г. 

Джонатън не успява да създаде поколение, но е интересно, че чак през 1991г. развива близка връзка с друга костенурка. Това обнадеждава гледачите, но двете костенурки не създават потомство. 26 години по-късно, през 2017г., учени установяват, че костенурката Федерика е грешно класифицирана и всъщност е Фредерик.

На остров Света Елена 191 годишното животно е голяма знаменитост, а лика му е гравиран на монетите от 5 пенса на местната валута.

Друга интересна подробност от живота на Джонатън е, че е напълно възможно той да е и на над 200 години, тъй като официалната му дата на излюпване не е документирана никъде. Годината 1832г. е изчислена, след като при пристигането си на Света Елена през 1882г. той преминава ветеринарни прегледи. Те установяват, че той е достигнал зрялост, което за вида означава, че е поне на 50 години. Така е прието годината 1832. Тази история е запечатана в рекордите на Гинес, а описанието на Джонатън завършва с думите „Има голяма вероятност Джонатън да е дори по-стар, отколкото си мислехме“.

Дата 4 декември пък е приета за рожден ден на костенурката само преди година, ноември 2022г., когато новоизбраният британски губернатор на Света Елена, Найджъл Филипс, я официализира.