Не листата, а липсата на санитарна сеч е причина за изпочупените дървета

  30 Ноември 2023, 17:57     2270     1   
     


Не листата по дърветата, а абсолютната липса на санитарна сеч е причина за изпочупените дървета в цялата страна след снега.

От години, заради различни зелени организации и активисти в градовете, особено в София, общинските власти отказват да извършват каквато и да е санитарна или профилактична сеч в зелените системи на града.

Всеки, който е подавал сигнал за опасни дървета знае, че общината рядко прави нещо по въпроса.

Тази година обаче за първи път падна толкова обилен сняг в края на ноември и от това лъсна фактът, че всъщност дърветата в паркове, градини, улици и булеварди са страшно занемарени и изоставени.

Всички сме свидетели, че при всеки отрязан клон еколозите и квартални активисти изпадат в истерия. Много често премахването на някое опасно изсъхнало дърво се превръщаше в медийно събитие. Всичко това доведе до настоящата ситуация, в която има премазани хора и коли, защото общините ги е страх от зелените.

В България от над 120 години има лесоустройствени практики. Нашите горски експерти са от най-добрите в Европа.

В София проблемът с опасните дървета е най-наболял. Никога в новата история на столицата, кмет и общински съвет не са вземали предвид мнението на професионалистите при подобни проблеми в града. Винаги общинската и държавна администрация се е съобразявала със мнението на зелените, а не с гилдията на служителите по горите. Становищата и препоръките  на лесовъдите неизменно са игнорирани от Московска, а редовно се вслушват в шумните еколози, които реално не разбират от зелени системи.

Лесоустройствената наука предвижда, че горският и еко фонд трябва да се управляват, а не да се оставят на самотек. Ежегодно трябва да се изследва състоянието на растителните видове в парковете и прилежащите гори на София. Това е специфична дейност, която гарантира здрави  дървесни видове и по-малко инциденти от тези над 500 в Столицата през последните дни.

Какво учи лесотехническото дело и какви мерки са необходими, за да са здрави дърветата според експертите?

1. Всяка година трябва да се правят по две подрязвания на дърветата по улици и булеварди

2. Трябва да се извършва есенно оформяне короната на дървото.

3. Трябва да се извършва и пролетно просветляване на короната.

4. Ежегодно трябва да се извършва обследване и определяне на оптималната височина, съобразно вида и местоположението.

5. Необходимо е санитарно премахване на изгнилите дървета

6. Изсъхналите клони трябва да се кастрят редовно

7. Трябва да се извършва преглед и профилактика на дървесните видове за болести от червеи, дървояди и корояди.

Пример за последствията от тоталното неприлагане на лесовъдските практики и прекаленото съобразяване със зелените са унищожените смърчови гори на Витоша.

Как бяха унищожени смърчовите гори на Витоша? 

Лесотехническата наука  е сложна материя. Зелените системи на градовете трябва да се управляват от професионалисти – знаещи, можещи и с опит, а не от самопровъзгласили се зелени и квартални активисти, които нямат никаква квалификация за това.


     

Димитров02.12.2023 г., 12:29 ч.

Това е абсолютната истина. У нас рядко се извършват подборни и санитарни сечи в орбанизираните територии.Подкрепям горното мнение.