Небето над България засия от Аурора Бореалис(Галерия)

  05 Ноември 2023, 23:57     4309     1   
     


Снимка: Чепеларе - Атанас Степанов

Небето над България снощи засия в червено от Аурора Бореалис. Рядкото явление, което не е ясно дали има аналог в историята на страната ни, се дължи на силна геомагнитна буря.

Червеното сияние е било видимо почти в цяла България, както и в много други части на Южна Европа и Балканския полуостров.

Северното сияние или Аурора Бореалис е оптично явление, което обикновено се наблюдава в небето над полярните райони на Земята. Образува се от взаимодействието на заредени частици от слънцето със земната атмосфера и магнитосфера. Явлението се наблюдава най-добре през месеците между септември и март, от места отдалечени от светлинно замърсяване. Когато явлението се наблюдава над Северното полукълбо то се нарича Аурора Бореалис, а над Южното – Аурора Астралис.

Най-добрите места за наблюдаване на Северното сияние в Европа(Галерия) 

Цветът на сиянието зависи състава на атмосферата и височината, на която се случва взаимодействието със заредените частици от Слънцето.

То е червено, както наблюдаваното в България, когато въпросното взаимодействие става на голяма надморска височина – над 240 километра от земната повърхност. В случая роля играе и повишената слънчева активност.

Слънцето има т.н. соларните цикли, които представляват периоди от около 11 години, в които звездата достига до своя соларен минимум – период с ниска активност - по-малко слънчеви изригвания и радиация, както и соларен максимум – период с висока активност. В момента Слънцето навлиза в соларния максимум на своят 25-ти цикъл, който се очаква да продължи между януари и октомври 2024г. Заради повишената айтивност и очаквания силен соларен максимум, през следващите месеци може да се очакват подобни явления. 

НАСА: Слънцето ще достигне соларен максимум една година по-рано от очакванията  

От Катедрата по Астрономия в СУ "Св. Климент Охридски" съобщиха, че KP индексът, който отчита нивото на смущение в магнитото поле на Земята, снощи е достигнал 8 при скала от 0 до 9. 

Все още не е ясно дали някога преди в България е документирано подобно явление.

В галерията долу може да видите снимки на сиянието от цялата страна, споделени от Meteo Balkans.


     

иво07.11.2023 г., 13:36 ч.

вярно ли е аврората ли беше или stable auroral red?

 


Последни