Нефтено петно и наличие на амониев нитрат във водата около Вера Су

  17 Октомври 2021, 09:47     1244     0   
     


Петна и миризма на петролни продукти, както и наличие на амониев нитрат около кораба Вера Су е установила проверка на екоминистерството вчера, съобщава Нова.

Сигналът до РИОСВ е подаден от гранични полицаи. Все още не е ясна официалната причина за изтичането на нефтопродуктите. Ситуацията в района остава критична. Вълните буквално заливат плавателния съд, вълнението е голямо, вали и дъжд.

След сигнала, подаден от „Гранична полиция”, екипи на Министерството на околната среда и водите са установили промяна на цвета на водата в района. Във взетата от ведомството проба ясно личи опалесценция на повърхността. В района се усеща силна миризма на нефтопродукти.

Не е ясно и каква част от азотните торове вече са попаднали във водата, след като от седмици част от кораба е потопена и най-вероятно товарът да изтича във водата.

От Министерството на околната среда и водите съобщиха също, че стойността на амониев нитрат е 0.147 мг/л и превишава три пъти измерваните досега стойности на този показател от бреговия пункт. Това означава, че някаква част от товара на Вера Су попада в морето.

Почти сигурно е обаче, че няма да разберем какво количество азотни торове се е изляло във водата, тъй като заради силното вълнение нитратите бързо се разнасят от зоната около кораба.

За резултатите от проверката незабавно е уведомена Изпълнителна агенция „Морска администрация“. Информацията е предоставена и на Областния координационен щаб.

Днес директорът на „Морска администрация” във Варна кап. Валентин Енчев, съобщи, че установеното вчера мазно петно се е разнесло. Той обясни, че е нормално при това време и заливане на целия кораб да се появи подобно петно.

"По него има всякакви механизми, има някакво дребно изтичане, казвам дребно, защото всички са категорични, че това е било временно и за малко, но съществува, днес няма нищо", заяви той.

Той добави, че опасност за кораба винаги има заради лошото време.