Невиждан парад на мумии премина по улиците на Кайро(Видео)

  05 Април 2021, 11:28     6161     0   
     


Невиждан парад на мумии премина по улиците на Кайро в неделя вечерта. В него участваха 22 мумии на фараони, сред които на Рамзес Втори и на жената-фараон Хатшепсут.

В продължение на час те прекосяваха разстоянието от Египетския музей на площад Тахрир до новия Национален музей на египетската цивилизация, който официално се открива днес и се намира в покрайнините на града.  

Мумиите бяха транспортирани в специални позлатени капсули-саркофази с контролирана среда. Саркофазите бяха поставени на камиони-платформи, обсипани със златни орнаменти и с изписани върху тях имената на фараоните.

Шествието на фараоните бе акомпанирано от симфоничен оркестър, танцьори, мъже и жени облечени като древни египтяни, както и светлинно шоу.

По-голяма част от транспортираните мумии са на владетели от Новото царство, управлявало Египет между 1539 г. преди Христа до 1075 г. преди Христа. 18 от тях са на фараони, а 4 - на други управници.

Въпреки че новият Национален музей на египетската цивилизация отваря врати днес, се очаква мумиите от парада да могат да бъдат видени от посетители чак на 18 април.  

Долу може да видите кадри от тържественото преместване на мумиите: