Ново предложение: лифт от село Рударци до ски зоната на Витоша

  02 Ноември 2020, 14:00     6866     5   
     


Снимка: Проект за лифт между село Рударци и местността Конярника е имало в средата на 80те години.

Представители на „Сдружение за развитие на ски зона Витоша“ са обсъдили с кмета на Перник, Станислав Владимиров, варианти за изграждане на нова въжена линия, която да свързва село Рударци със ски зоната на Витоша. Това заяви в телевизионно участие Йордан Рангелов от сдружението.

„Ние имаме предложение. Разговаряхме с кмета на град Перник, който ни прие и обсъдихме варианти за лифт от другата страна на Витоша. Логиката е, че не всички трябва да се концентрират през Симеоновския лифт, за да се качат да карат ски, а да може тази маса от хора да се разпредели около цялата Витошка яка“ коментира Рангелов.

Според представителите на „Сдружение за развитие на ски зона Витоша“ подобна идея е имало в средата на 80те години, но с идването на промените тя е била забравена.

„Оказа се, съвсем наскоро го научихме, че е имало проект, за това, което ние мислихме, че сме измислили като идея - лифт от село Рударци. Дори просекът е бил трасиран. Това е било 86-87 година, което е съвпаднало с промените и в един момент е бил забравен“ добави Рангелов.

Разстоянието между Рударци и Конярника е около 6.2 км.

От „Сдружение за развитие на ски зона Витоша“ смятат, че лифтовете на Витоша не трябва просто да бъдат подменени, а да бъдат модернизирани, за да отговарят на всички европейски изисквания за безопасност.  

„Ние не искаме да се възстановяват старите лифтове на Витоша от времето на Вълко Червенков. Защото като се говори за възстановяване на лифтовете, мисля, че точно това имат предвид(Столична Община) - съоръженията да се върнат и да се пуснат в експлоатация със същия капацитет от преди 40-50 години. Ние искаме да се направят нови съоръжения, защото те ще бъдат по-екологично издържани, с много по-голям капацитет и много по-безопасни“ смята Йордан Рангелов от „Сдружение за развитие на ски зона Витоша“.

Те апелират да се организира публична дискусия, с участието на всички заинтересовани лица и медиите, в която всеки да изрази своята позиция и да се намери начин да бъдат модернизирани въжените линии на Витоша.


     

Огнян04.11.2020 г., 22:52 ч.

Тато,ела да видиш тези откриватели на топлата вода!! Ха-ха-ха!!

Огнян04.11.2020 г., 22:52 ч.

Тато,ела да видиш тези откриватели на топлата вода!! Ха-ха-ха!!

Надя Антонова03.11.2020 г., 21:52 ч.

Чакам новите лифтове от 2000 година ...Бях на 46....А сега се питам,дали ще доживея да карам,защото вече съм на 66.....

Бонев03.11.2020 г., 16:14 ч.

Страхотна идея.Чудесно е съчетанието с минералният басейн в Рударци и лифт до Конярника и оттам до Ветровала. Супер.

Алекс03.11.2020 г., 15:19 ч.

Крайно време е да има нови и безопасни лифтове на Витоша!