Обединеното кралство официално ще признае животните за разумни същества

  14 Май 2021, 13:52     4772     0   
     


Нов закон в Обединеното кралство официално ще признае гръбначните животни за разумни същества, способни да изпитват емоции и чувства.

Новите правила ще важат както за домашни любимци, така и за диви животни.

Законопроектът е голяма победа за животните, тъй като след приемането му, всички новоприети закони ще трябва да разглеждат животните като разумни същества, които изпитват болка.

„Официалното признаване на животните за разумни същества, изпитващи същите чувства като хората, е само началото на нашия план за подобряването на условията за живот на гръбначните на острова, което ще промени изцяло отношението на закона към тях и страната ни отново ще се превърне в световен лидер по хуманно отношение към животните“ коментира Зак Голдсмит, министър, отговарящ за животинското благосъстояние на острова.

Очаква се след приемането на проектозакона, парламентът да приеме и забрана за отглеждане и угояване на гъски за дроб, забрана за внасяне на ловни трофей от защитени видове, забрана за отглеждането на примати като домашни любимци и задължително чипиране на всички домашни котки на острова.

„Ние сме нация, която обича животните и сме първата държава в света, която ще има закони за животинското благосъстояние. Нашият план е да забраним износът на животни за угояване и заколение, както и отглеждането на примати като любимци и да се преборим с нелегалната търговия на кучета“ коментира Джордж Юстис, държавен секретар по околната среда.