Общинският съвет в Кресна гони еколога Сидер Седефчев, замърсил реката с тор, от окупираното от зелените село Влахи

  03 Август 2023, 16:49     14024     7   
     


Общинските съветници в Кресна предприеха крути мерки срещу перничанина Сидер Седефчев, който отглежда животни в село Влахи. На юлската сесия с 11 гласа „за“ и един „въздържал се“ те задължиха животновъда да премести всичките си животни извън територията на селото.

Срокът затова е 30 дни и той изтича на 10 август.

Съгласно закона за ветеринарномедицинската дейност ОбС – Кресна задължи Седефчев да си води кучетата на каишка и да не ги пуска безконтролно, както и да изчисти целия оборски тор на територията на Влахи, натрупан от животните му.

Мерките са наложени след писмо на предишния областен управител Стоян Христов. Той се намесил, след като 4 месеца Седефчев отказвал да изчисти животинските фекалии, натрупани от 500-те му каракачански овце, 230 калоферски кози и 20 каракачански коня плюс 50 каракачански кучета, които екологът отглежда, за да продава.

Купища тор бяха открити през април от служители на „Басейнова дирекция", които по сигнал отидоха в кресненското село и го намериха потънало в лайна до самия бряг на река Косовска.

Сидер Седефчев, съпругата му Елена и брат му Атила всъщност са окупирали по-голяма част от Влахи, където срещу огромни държавни субсидии отглеждат животните. Освен това имат екосдружение с образователен център с едри хищници, изложбени зали, кафене, магазин, обгрижват дори няколко лешояда по проект за 14 млн. лв. Самите те живеят в огромна къща, закрита от високи дувари, имат няколко луксозни вили, които се дават под наем.

Село Влахи, което се намира в Кресненското дефиле, се намира базата на активистите от коалиция „За да остане природа в България“, а проверка показва, че много от известните български еколози са собственици на имоти и пребивават през голяма част от годината именно в кресненското село.

В центъра на селото, по европрограма, е построена огромна сграда, която е наречена "Учебен център за едри хищници". С пари от обществени поръчки  пък е купена сградата на бившето училище, което е превърнато в „Училище за природа“, което се управлява от едноименна неправителствена организация и разполага с ресторант и хотелска част.

Собственик на учебния център е „Сдружение за дива природа Балкани“. Зад тази частна неправителствена организация стои екологът Андрей Ковачев – бивш главен съветник на Борислав Сандов и Тома Белев в по време на мандата им като министър и зам. министър в Министерството на околната среда и водите.

Начело на „Сдружение за дива природа Балкани“ е Александър Дуцов. Той се изявява като експерт по вълци и мечки и работи с българския клон на швейцарската фондация WWF, който се управлява от Веселина Кавръкова – жена на бившия заместник министър на околната среда и водите Тома Белев.  

Член на Управителният съвет на „Сдружение за дивата природа Балкани“ е и Елена Цингарска. Тя е биолог и заедно с мъжът си Сидер Седефчев – художник и зелен активист, правят сериозен бизнес във Влахи, използвайки финансиране от еврофондове и националния бюджет.

В сдружението е и Андрей Ралев, който е един от учредителите на партия „Зелено движение“.

Всички те, както и приближените им, прекарват немалка част от времето си в селото, пребивавайки в къщи или обучителни центрове, собственост на няколко неправителствени организации.

В селото живее и Димитър Василев – Велин – най-големият жалбоподател срещу довършването на АМ Струма. Министерския съветник Андрей Ковачев също е собственик на имот в района.  

Както Еко Новини разкри, Велин и Ковачев са завели цели 8 дела срещу АМ Струма през Кренсенското дефиле само през месец март тази година.

Във Влахи целогодишно се подвизават и зелените функционери Петко Ковачев от НПО „Институт за зелени политики“ и Петко Цветков от българо-швейцарската фондация „Биоразнообразие“.

Какъв е бизнесът на еколозите във Влахи?

Най-големият бизнес на еколозите е изпълнение на програми за реинтодукция на черни и белоглави лешояди в района на Кресненския пролом. Поръчките се изпълняват от „Зелени Балкани“, „Дивият фонд за флора и фауна“ и още няколко зелени организации. Финансирането на тези дейности е от програма “LIFE” на Европейския съюз и националния бюджет. Стойността на проектите за периода 2015-2022 г. е над 10 милиона лева, или около 350 000 евро на двойка лешояди.

Цялата програма е с почти нулев резултат - една част от птиците, купените от Испания, са напуснали района и се преместили да гнездят в Македония, Сърбия и Гърция. Други са отлетели за Израел.

Около отглеждането на лешоядите има и криминален елемент - еколозите твърдят, че 17 птици са били умишлено отровени от местните. Те обаче отричат и твърдят, че когато зелените започнали опитите за реитродуциране на лешояди, те предупредили еколозите, че в района няма необходимата хранителна база за тези големи птици.

Действително преди 50-60 години там се виждали гнездящи лешояди, но тогава е имало огромни стада от крави и овце, които излизали на паша. Тогава животновъдите не събирали умрелите животни, а ги оставяли на мършоядите - птици, чакали и вълци. Днес обаче тези условия не съществуват. Животните са много малко, а заради санитарните изискванията се дават на екарисажи след смъртта им.

Дори тези повече от 10 милиона да бъдат изхарчени целево, в района днес няма условия, които да накарат птиците да останат и да се установят в България, тъй като няма храна.

Освен опитите за реитродуциране на лешояди, зелените развиват сериозен бизнес с обучения, лекции, семинари и конференции. През последните години са организирани над 40 такива във Влахи. Всичките финансирани по европейски и национални програми. Парите идват от "Програма за подкрепа на неправителствени организации в България" по Финансовият механизъм на европейското икономическо пространство. Усвоени са стотици хиляди.

Пари еколозите изкарват и от учебния център за едри хищници. Така се казва и едноименната фондация, която усвоява парите по обществени поръчки.  

Отделно еколозите отглеждат и овце, крави, коне и расови каракачански кучета - само те са над 50. Голяма част от "училището" е превърнато в сеновал за слама и сено за храна на стадата, собственост на зелените .

За прикритие на стопанската и търговска дейност отглеждат една мечка е един вълк. Дивите животни, които изглеждат доста зле, са затворени зад ръждясали решетки, а на оградата пред седи отрязано пластмасово шише за дарения.

Те се занимават и с търговия на недвижими имоти. Еколозите  купуват къщи, реновират ги по евро програми и ги ползват за личен бизнес.


     

Петранка Вълова08.08.2023 г., 22:31 ч.

Дигиталният свят е удобен, но маже ри да ми помогнете да разбира кой е авторът на тази статия. Благодаря.
https://www.ekonovini.bg/bg/obshtinskiya-savet-v-kresna-goni-ekologa-sider-sedefchev-ot-okupiranoto-ot-zelenite-selo-vlahi-/?fbclid=IwAR3VEhoNDfdhf-7e6F3jsVmTRpEAybPeA1qwrx5DxViNqXSYpIKy0Go-KLQ

Венцислав05.08.2023 г., 00:46 ч.

Цяла Кресна си излива лайната в Струма! Едно стадо във Влахи ли е голямата заплаха? На 10 м от ручей?

Поли 05.08.2023 г., 00:44 ч.

Само глупости пишете.... Какъв бизнес, какви 5 лева. Разходете се във Влахи да видите колко е запустяло и с колко труд се поддържат 5-те сгради. Съвсем искате да обезлюдите селото. От 8 жителя, да станат 0 само защото имат гражданска позиция. Нищо незаконно няма в действията и в участията по тези проекти. На никой не пречат тези кози. ?

Калоян04.08.2023 г., 14:15 ч.

по- нагли и противно от зелените няма, бе, няма

Евита04.08.2023 г., 10:59 ч.

Тия зелените кви са наглеци, не е истина

!03.08.2023 г., 23:02 ч.

Открехната малка част от истинското лице на "еколозите" в БГ!

BiggusDickus03.08.2023 г., 22:15 ч.

Вие вярвате ли си?!

 


Последни

България

Парламентът сложи край на зеления рекет

   09 Април 2024   3543    1