Обявиха новата височина на връх Еверест

  09 Декември 2020, 12:03     5499     0   
     


Връх Еверест е с 86 сантиметра по-висок спрямо предишното измерване на осемхилядника.

Това стана ясно след като на 8 декември китайският председател Си Дзинпин и непалският президент Бидя Деви Бхандари размениха писма, в които съобщават резултатите от последните измервания за височината на връх Еверест.

Според проучванията направени през последните две години от китайски и непалски екипи, височината на земния първенец е 8846,86 метра. Предишната официална височина на върха бе 8846м.

За измерването на височината на Еверест са използвани две отправни точки – Жълто море в китайската провинция Шандун и Бенгалския залив в Индия.

Това е първото подобно проучване, което двете азиатски държави извършват заедно. Китайският председател Си Дзинпин коментира, че Еверест се намира на границата между Китай и Непал и е символ на дружбата.

Учените смятат, че височината на Еверест се е увеличила в следствие на разрушителното земетресение от 2015г., което бе с магнитуд 7.8 по Рихтер и уби над 9000 души в Непал, както и 19 алпинисти в базовия лагер на Еверест.

Освен това, заради разместване на тектонските плочи, върху които е разположен, и приближаването на Австралия към Азия, осемхилядника „расте“ с около половин метър на всеки 100 години.