Огромните горски пожари в Орегон образуваха огнени облаци

  20 Юли 2021, 16:31     4056     0   
     


Огромните горски пожари в югоизточен Орегон са образували т.н. огнени облаци, съобщава „Асошиейтед Прес“.

Огнените облаци представляват огромни въздушни маси от горещ въздух, носещи пепел, пушек, сажди и влага от пожарите. Те могат да се издигнат на до 6 километра в атмосферата и се виждат от стотици километри, заради гъстата им консистенция.

Ако достигнат достатъчно голям размер те могат да имат влияние върху климата и движението на въздуха и дори да предизвикат изключително рядкото явление огнено торнадо.

„Пожарът е толкова голям и генерира толкова много енергия и топлина, че променя климата. Обикновено климатът диктува какво ще се случи в пожара, а сега пожарът диктува както ще се случва с времето“ коментира Маркус Кауфман, говорител на местната агенция по горите.

Експертите се притесняват, че ако пожарът не бъде овладян, мощната стихия може да стане напълно неконтролируем, предизвиквайки ураганни горещи ветрове, огнени вихрушки и мощни гръмотевични бурии.

„Цялата маса, която пожарът вдига, трябва да се върне на земята. Когато температурата в даден облак спадне, той се разпада и предизвиква мощни ветрове във всички посоки, които носят пламъци“ коментира Чък Редман от Националната метеорологична служба.

Мащабният пожар се възпламени преди две седмици в щата Орегон, който тази година преминава през историческа суша. Природната стихия е обхванала територия от над 1200 квадратни километра, като вече е изгорила напълно над 1300 квадратни километра.

Според противопожарните служби в САЩ се очаква борбата с огъня да продължи дълго време, дори месеци.