Океанът изхвърли милиони пластмасови пелети на плаж в Испания(Видео)

  08 Януари 2024, 20:02     1785     0   
     


Атлантическият океан изхвърли милиони пластмасови пелети на плаж в испанския регион Галисия.

Пелетите, които се използват като суровина за изработване на всякакви пластмасови изделия – бутилки, капачки, торби и други, най-вероятно са дошли от паднал контейнер на товарен кораб, който е изгубил част от товара си през декември в акваторията на Португалия, съобщават местните медии.

В понеделник, 8 януари, стотици доброволци се събраха на плажа в Рибейра, за да почистят пясъка от отпадъците, които могат да имат сериозен ефект върху местната фауна. Акцията, която продължи през целия ден, включваше използването на сита, като дори много от местните използваха подръчни материали като кухненски цедки и гевгири, за да премахнат пелетите.

Вицепремиерът на Испания, Мария Хесус Монтеро, коментира, че правителство е силно притеснено за пораженията върху морската флора, фауна и най-вече риболова, както и, че в момента се анализира до какви щети може да доведе замърсяването.

Галисия е меката на риболова в Испания, като в региона са концентрирани около 49% от всички рибарски лодки и кораби от цялата страна.

Всяка година около 10 трилиона малки пластмасови пелети попадат в световния океан, основно падайки от контейнеровози при лоши метеорологични условия.