Откриха 50 стенни рисунки на над 700 години в средновековната крепост Русокастро(Галерия)

  26 Октомври 2021, 14:20     8962     0   
     


Снимка: Крепостта Русокастро се намира на около 3 километра северозападно от едноименното село и на около 33 километра западно от Бургас.

При проучването на водохранилището на замъка на средновековния град Русокастро археолозите са открили изключително ценна находка - върху стените му са открити над 50 средновековни рисунки графити, датиращи отпреди 700 години. Това съобщиха от Регионалния исторически музей в Бургас.

Изображенията са големи по размер, достигат до 30 см дължина и височина до 25 см. Представени са благородни елени, турове, различни птици, коне, конници, кораби, кръстове, змии или морски чудовища и дори един октопод. Открит е и едноредов надпис, който в момента се разчита. Това е цял ансамбъл, като тепърва ще се проучва дали рисунките са цял фолклорен разказ, или са отделни изображения.

Графитите са изобразени с остър метален предмет върху мазилката на водохранилището. Те са компактни и заемат един от неговите ъгли.

Находките от Русокастро се явяват най-големият масив в днешните български земи от епохата на развитото Средновековие. Те са безкрайно ценни, тъй като отразяват вижданията и духовната култура на по-обикновените хора. Това не е елитарна култура, каквато са църквите и монументалните сгради от епохата, построени от царя и най-висшата аристокрация. Рисунките са отражение на народните, фолклорни представи на местното население.

В момента местата с изображенията се укрепват и консервират, за да бъдат максимално защитени през зимния сезон.

През средновековието крепостта Русокастро е била най-значимата крепост на границата ни с Византия. На това място Средновековна България е удържала последната си военна победа преди да падне под турска власт. През 1332 г. цар Иван Александър разгромява край Русокастро войските на византийския император Андроник ІІІ.

Археолозите смятат, че на мястото на крепостта е имало селище още през пети век преди Христа.

Долу може да видите снимки на някои от рисунките, публикувани от Регионалния исторически музей Бургас: