Откриха над 200 скелета на мамути под строеж на летище в Мексико

  07 Септември 2020, 17:04     5522     0   
     


Откриха над 200 скелета на мамути под строящо се летище в Мексико Сити. Това е най-голямата подобна находка намирана някога.

Летището „Фелипе Ангелес“ се строй върху пресъхналите брегове на езерото Ксалтокан, на мястото на старо военно летище.

Още през ноември археолозите от Мексиканския институт по антропология заподозрели, че под строежа може да има останки, след като в района наблизо открили 16 скелета на големия бозайник. Те са били заровени в огромни дупки, издълбани от хора, които са служели като капани. В изкопите са намерени и камила и кон, видове, които са изчезнали от континента.

Половин година по-късно, докато разчистват терена за изграждане на новото международно летище, работниците се натъкнали на уникална находка - още 60 скелета.

От тогава всички изкопни дейности на строежа се наблюдават от археолози, а резултатът е зашеметяващ – над 200 пълни скелета на колумбийски мамути.

„Те са прекалено много, стотици са“ коментира пред „Асошиейтед прес“ Педро Санчез Навара от Мексиканския институт по антропология.

Той добави, че най-вероятно хората са използвали тинестите брегове на езерото, за да приклещват мамутите и да ги ловят.

„Учените смятат, че мамутът не е бил сред основните източници на месо за човека, но може да се окаже, че е бил част от ежедневната им диета“ смята Санчез Навара.

Строежът на летището и разкопките около него, по план, трябва да са завършили до 2022г.