Отровни примамки убиват защитени видове край Черноморец

  11 Февруари 2021, 13:38     2658     0   
     


Отровни примамки убиват защитени птици и животни край Черноморец. За това сигнализираха местни ловци от Сдружение на ловци и риболовци "Лебед".

Мишелови, диви животни и ловни кучета вече са станали жертви на отровата, която е разпръсната из местността „Ябълките“ върху парчета сурово месо.

На примамките за първи път ловците се натъкнали в края на месец януари, когато едно от ловните кучета изчезнало. Те го намерили мъртво, а близо до него било и едно от парчетата месо, поръсени с бял прах. На мястото имало и два умрели мишелова, които са защитен вид в България, както и лисици и чакали.

„На мястото е имало и два мишелова, които са защитени. Открити са отровени чакали и лисици. Не мога да допусна как някой може да направи нещо такова”, посочи Невен Каравасилев – председател на Сдружение на ловци и риболовци "Лебед".

През следващите дни ловната дружина открила още пет места, където отровните парчета месо били разпръснати. Те имат подозрения, че местните земеделци са поставили примамките, с цел да тровят вълци и чакали.

„Нашите съмнения са към земеделски производители и животновъди, които слагат отрови с цел унищожаване на хищниците - вълци и чакали”, каза Невен Каравасилев, един от ловците.

Полицията се е заела със случая и вече има образувано досъдебно производство. Според Цветелина Рандвеа, говорител на Областна дирекция МВР Бургас, се предполага, че примамките са разпръснати с цел намаляване на местната популация на чакали.

Местните ловци са притеснени, че белият прах, който е изключително смъртоносен, може да отрови и почвите.