Падат маските в самолетите в Европа

  12 Май 2022, 13:52     2036     0   
     


От другата седмица падат маските на летищата и в самолетите в Европа.

Очаква се решението да влезе в сила на 16 май, по препоръка на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията, която е подкрепена и от Европейската агенция за авиационна безопасност.

„Надяваме се, че това съвместно решение е голяма крачка към нормализирането на авиационният транспорт, както за пътниците, така и за екипажите“ коментираха в общо изявление двете агенции.

Те добавиха, че решението взима предвид развитието на пандемията, нивата на ваксинация и придобития естествен имунитет в границите на съюза, както и премахването на мерките в повечето страни членки.

"Пътниците трябва да имат отговорно поведение и да уважават избора на другите около тях" каза Патрик Ки, изпълнителен директор на ЕААБ.

Той обясни, че маските остават най-доброто средство за защита, а най-уязвимите пътници трябва да продължат да ги носят, както и да спазват дистанция в закрити помещения. 

Новите правила ще важат само полети в рамките на Европейския съюз, като при полети извън него ще се спазват правилата на държавата дестинация.