Паркът за мечки в Белица има нов обитател – мечката Ива

  21 Септември 2022, 15:31     1922     0   
     


От тази седмица паркът за танцуващи мечки е Белица има нов обитател – шестгодишната мечка Ива, която вече е на сигурно място под грижите на експертния екип в парка, управляван от фондацията за защита на животните съвместно с Фондация Бриджит Бардо.

На 20 септември мечката Ива пристигна в новия си дом, след трансфер от Скопие.

Димитър Иванов, директор на парка сподели:

„Ива вече се намира на сигурно място в Белица при себеподобните си. Мисията по нейното спасяване и трансфер се осъществи безпроблемно и по план, за което благодарим на кооперацията между българските, гръцките и македонските власти.“

Въпреки че Ива е само на шест години, нейната история е наистина вълнуваща. Като съвсем малко мече, тя е намерена изоставена и осиротяла и предадена на частен собственик в Скопие и оттогава живее в неговото имение.

Ива няма възможност да бъде рехабилитирана и върната обратно в дивата природа, а в Северна Македония няма подходящ за вида приют или убежище, където тя би могла да бъде отгледана и настанена със своя вид.

До есента на 2017 г. тя е отглеждана в същото имение заедно с мечката Теди, но Теди е предаден на зоопарка в Щип, а мечката Ива остава съвсем сама. Припомняме, че преди две години Четири лапи спаси мечето Теди от Зоопарк Щип. Сега спасена бе и бившата му спътница, след като нейният собственик пожела да я предаде доброволно.

Ива е била отглеждана в задния двор на къщата на собственика. Мечката е имала малко бетонно вътрешно помещение за свой дом. А условията за нейното отглеждане са били крайно неподходящи и изключително рискови мечката да избяга от заграждението, тъй като конструкцията не е била достатъчно стабилна и безопасна за отглеждане на възрастна мечка.

Сега за Ива предстоят ветеринарни прегледи и да прекара задължителен 30-дневен карантинен период, настанена в отделно от останалите мечки заграждение. И тъй като наближава зимата - сезонът, през който мечките се ориентират към зимен сън, тя няма да може да бъде събрана с евентуалните ѝ бъдещи другари – Теди и Рику. Вълнуващата среща на Ива със стария ѝ спътник Теди остава за пролетта на 2023.