Първите щъркели започнаха да пристигат в България

  15 Март 2021, 13:16     2108     0   
     


Първите щъркели започнаха да пристигат в България.

Още на 22 и 23 февруари първите мъжки, които подготвят гнездата за семействата си, пристигнаха в родопското село Жълтуша и в пиринското Полето. И в двете села мъжките птици са подранили с няколко седмици в сравнение с миналата година.

С настъпването на Баба Марта пък първите щъркели пристигнаха в харманлийско. В село Иваново любимата на всички местни двойка щъркели пристигна на първи март и се настани в гнездото си. Заради ранното идване на птиците, много от жителите на селото решиха, че няма да си връзват мартеници.

В края на миналата седмица първите големи птици бяха забелязани и в разградско. Цяло ято бе заснето близо до село Ловско.

Щъркелите се завърнаха и в село Белозем, известно като „селото на белия щъркел“. Двата щъркела вече са се настанили в емблематичните за селото гнезда над училището и църквата и се чувстват добре, разказа кметът Виолета Петрова. На красивите птици се радват от няколко дни и в близкото село Царимир.

Според еколозите има и голям брой щъркели, които изобщо не са напускали България през зимата. Те са основно в региона около Стара Загора, където зимата бе мека, а повечето водоеми не замръзнаха и птиците са имали постоянен достъп до храна.

За подранили щъркели, те коментираха, че най-вероятно са пристигнали от близките до България страни като Турция и Гърция.

Очаква се през март климатът в България да е сравнително мек и да не се стига до ситуацията от преди няколко години, когато десетки щъркели бедстваха заради студеното време.