Пингвин на 41 години влезе в Рекордите на Гинес

  16 Октомври 2020, 13:05     3633     0   
     


Снимка: Олде е излюпена в зоопарка в Единбург през 1979г.

Пингвин от датска зоологическа градина влезе в Рекордите на Гинес като най-възрастния жив представител на вида си.

Олде, което означава баба на датски, живее в зоопарка Оденсе и е на 41 години и 5 месеца.

Грамотата за световен рекорд бе представена на специална церемония в зоологическата градина.

„Това е страхотно. Въпреки че нашите гледачи са професионалисти и нямат любими животно, спокойно може да кажем, че Олде е специална за всички нас в зоопарка“ коментираха от зоопарка в Оденсе.

Те добавиха, че макар да е доста по-възрастна от другите пингвини, на Олде не й се е налага да получава специална медицинска грижа.  Единствено заради напредналата си възраст, перушината и вече не е водоустойчива и тя не влиза във водата. Вместо това тя получава специални душове всеки ден.

„Понякога е малко изморена и перушината и е не е в оптимално състояние, защото вече няма сили да се грижи постоянно за нея. Но освен това, тя е в добро здраве – храни се, движи се и живее нормално“ разказа един от гледачите на Олде – Санди.

Женският пингвин е излюпен в зоопарка в Единбург на 16 май 1979г. Следващите 23 години тя прекарва в полярната експозиция на зоопарка в Монреал, Канада. От 2003г. е сред обитателите на зоопарка в Оденсе.

Отгледала е 16 малки, а през 2020г. тя става пра-пра-пра баба. Наследниците и живеят в зоопаркове по целия свят.

В дивата природа папуанските пингвини живеят около 15-20 години, а в зоопаркове около 30. Много рядко достигат възраст започваща с 4.

Смята се, че най-възрастният пингвин живял някога е починал на 42 години. Той е бил от вида африкански пингвин, а Олде има реални шансове да задмине този рекорд.