Полицията изгони дивокъмпингуващите от залива Вромос

  21 Август 2023, 17:13     3728     0   
     


Полицията в Созопол разтури нелегален къмпинг в залива Вромос. Акцията е била проведена по сигнал на областна управа в Бургас.

Униформените установили 19 каравани, които са паркирали на дюните в залива без разрешение, което е в нарушение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. За 7 от тях собствениците им получили полицейско разпореждане за премахването им. Останалите 12 са в процес на изясняване на притежателите им, тъй като регистрационните номера на караваните са свалени и в момента са необитаеми, обясниха от областната дирекция на МВР-Бургас.

Както Еко Новини писа, дюните на плажа Вромос от години са се превърнали в катун от палатки, каравани и кемпери, които освен, че генерират тонове отпадъци, нямат и течаща вода и тоалетни, а всичко отива в морето.

Хиляди безплатно къмпингуващи завзеха залива Вромос 

От дирекцията предупредиха, че тези които не се съобразят с полицейското разпореждане ще бъдат глобени с актове по ЗУЧК за нарушение на чл. 17А ал. 2 и чл. 17Б ал. 1

За констатиране на нарушенията най-много помогнали областна управа, която локализирала точно топографското местоположение на караваните. Те са били поставени в гористата местност до брега, която е част от държавния горски фонд, както и в частни имоти.

Проблемни са държавните зони, в които върху дюни и плажа престояват каравани, чийто собственици трудно могат да преценят дали нарушават ЗУЧК. Затова при констатиране на нарушението те няма да бъдат санкционирани директно, а ще им се даде възможност сами да ги премахнат, казаха от полицията.

За да предотвратят бъдещи нарушения Община Созопол, на чийто територия се намира къмпинга, се ангажирала да постави указателни табели за местата, където е разрешено да се поставят табели.

Вромос няма официален статут на къмпинг. Името на залива има от гръцки произход и означава "смрадлив" или "миризлив". Водата в залива е с повишена радиоактивност, защото преди години, когато е работела медната мина Росен, там в морето са изливали утайките от рудодобива. Правени са през годините изследвания, които потвърждават повишения радиоактивен фон, но нито една институция не може да накара никой да се махне от залива.