Потоците от лава на Кумбре Виеха са унищожили над 460 сгради

  27 Септември 2021, 14:23     1818     0   
     


Вулканът Кумбре Виеха на Канарските острови продължава да изригва вече повече от седмица.

През уикенда се образува и нова пукнатина, която освободи още потоци от лава по склоновете на вулканът.

Броят на унищожените сгради вече е 461. Само за последните 24 часа разрушените къщи са 41, а лавата вече покрива територия с площ 2120 декара. Това съобщиха от Програмата Коперник за наблюдения на Земята към Европейската космическа агенция.

Въпреки продължаващото изригване властите решиха да отворят летището на остров Ла Палма, което бе затворено в събота, заради гъсти облак от сажди и дим над острова. Основна причина за това са хилядите туристи, които прекъсват почивките си, за да се евакуират. През съботния ден те продължиха да го правят, но с кораби.

Местните аварийни служби съобщиха, че за последната седмица над 6200 души са били евакуирани от домовете им.

Премиерът на Канарските острови Анхел Виктор Торес заяви, че щетите, причинени от продължаващото изригване на Кумбре Виеха вече са на стойност от над 400 милиона евро. Унищожени са стотици къщи и сгради, както и много бананови плантации, което е основен поминък на острова.

Вулканолозите на острова се притесняват, че 100 метровата фуния на вулкана, която изригването е образувало, може да се срути върху себе си. Това би довело до засилване на притока от лава през пукнатините, застрашавайки още сгради.

Благодарение на аварийните служби на остров Ла Палма, изригването не е взело нито една жертва.