Предложение за забрана на хомеопатични лекарства в публичните лечебни заведения

  06 Февруари 2017, 11:13     1298     0   
     


Снимка: Ezine.bg

Комисията за борба с псевдонауката при Президиума на Руската академия на науките (РАН) е подготвил меморандум "За псевдонаучността на хомеопатията".

Комисията предлага да се изтеглят хомеопатичните лекарства от публичните лечебни заведения и да се създават препятствия за рекламирането им.

"Обяснението на механизмите на предполагаемото действие на хомеопатията е в противоречие с известните химични, физични и биологични закони и няма убедителни експериментални потвърждения на нейната ефективност", се посочва в меморандума.

Разработилите меморандума предлагат на Министерството на здравеопазването на Руската федерация да оттегли съответните препарати от употреба в държавните клиники, Федералната антимонополна служба да предотврати недостоверната реклама за наличието на лечебни свойства у тях, а аптеките да не излагат хомеопатията съвместно с традиционните лекарства и да не ги препоръчват на купувачите.

От Министерството на здравеопазването са обещали на изданието "да разгледат доводите, изложени в писмото, и да дадат отговор по същество" след като меморандумът влезе в министерството.

Източник: AGRO.BG