През 2022г. светът е използвал рекордно количество въглища

  27 Юли 2023, 16:43     3852     0   
     


Световното потребление на въглища е достигнало рекордни стойности през 2022г. и се очаква този тренд да се запази. Това става ясно от доклад на Международната агенция по енергетика(МАЕ).

Според агенцията повишеното потребление в Азия, особено Китай и Индия, изпреварва опитите на Европа и Северна Америка да намалят консумацията на въглища.

През 2022г. използваните въглища в световен мащаб са били 8.3 милиарда тона, което е покачване с 3.3% спрямо предишната година, както и рекордна стойност.

Оценките са, че глобалното търсене на въглища е нараснало с около 1.5% през първата половина на тази година до общо около 4.7 милиарда тона, покачено от увеличение от 1% в производството на електроенергия и 2% в промишлената употреба извън енергетиката. При двата най-големи потребители на въглища, Китай и Индия, обаче търсенето се е повишило с 5%.

През 2023г. се очаква тази тенденция да се запази заради повишеното използване на въглища в азиатските индустрии. Според доклада всеки 3 от 4 тона въглища през тази година ще бъдат използвани в Китай, Индия и държавите от Югоизточна Азия.

В Европа, въпреки повишеното потребление за битово отопление през 2022г., консумацията на въглища е останала ниска заради прехода на индустриалните потребители към други видове горива. Очаква се през 2023г. потреблението в Европейския съюз да е рекордно ниско.

"Въглищата са най-големият източник на въглеродни емисии от енергийния сектор. Въпреки това в Европа и Съединените щати растежът на зелената енергия доведе до структурен спад на потреблението на въглища. Търсенето обаче остава трайно високо в Азия, въпреки че много от тези икономики са увеличили значително възобновяемите енергийни източници", коментира директорът на Международната агенция по енергетика за енергийните пазари и сигурността Кейсуке Садамори.


     

 


Последни

България

Парламентът сложи край на зеления рекет

   09 Април 2024   3540    1