Президентът на Toyota се изказа остро срещу електромобилите

  20 Декември 2020, 19:30     3863     0   
     


Президентът на корпорацията Toyota Motor - Акио Тойода, се изказа много остро относно преминаването към електрически превозни средства. Това стана по време на прес-конференцията след среща на Японската асоциация на автомобилните производители, пише Auto Media.

Повод за острото изказване на Тойода е намерението на Япония да забрани продажбата на бензинови автомобили през 2035г.

По думите на президента на Тойота, привържениците на електромобилите не отчитат вредните емисии, отделяни при производството на такива превозни средства, а също така и разходите на правителство в различните държави, свързани с това.

Според неговите изчисления, Япония ще остане без електричество през лятото, ако всички автомобили в страната преминат изцяло на ток. Само за изграждането на необходимата инфраструктура за електрически превозни средства държавата трябва да похарчи между 135 и 358 млрд. долара.

"Когато политиците казват, че трябва да се избавим от всички автомобили с бензинови двигатели, дали изобщо разбират за какво става дума?", попита присъстващите на прес-конференцията президент на Toyota.

Тойода е категоричен, че прибързаната забрана на бензинови автомобили ще доведе до пълен крах на сегашния бизнес-модел на автомобилните производители, както и до загубата на милиони работни места. Освен това, той се опасява, че електромобилите са недостъпни за средностатическия жител на Япония, тъй като цената им все още е прекалено висока.

Както е известно, властите в Япония наскоро обявиха плановете си за пълна забрана на автомобили с бензинови двигатели през 2035 година, като те предвиждат запазване на хибридните модели. От Министерството на икономиката, търговията и промишлеността обаче уточниха, че все още няма крайно решение по въпроса.