Природосъобразните плажове - жертва на дивокъмпингуващите

  18 Февруари 2024, 16:42     2872     0   
     


Преди дни депутати приеха на първо четене промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Веднага след гласуването на промените, които целят да дадат по-лесен достъп на хора с увреждания до плажовете, се чуха множество гласове, на депутати и еко активисти, че повече плажове трябва да бъдат включени в т.н. категория „природосъобразни“.

Опитите на еколози и зелени депутати да превърнат голяма част от плажовете в "природосъобразни" обаче означават едно - те ще продължат да се превръщват в места за безплатно диво къмпингуване на българи и чужденци.

И на трите плажа, които бяха обект на законодателни промени, Корал, Карадере и Иракли, от десетилетия всяко лято живеят хиляди българи, румънци, чехи, унгарци, сърби и македонци.

Там, директно върху дюните, които са обект на защита, са паркирани стотици кемпери, каравани и коли. Други са пък са разпънали палатки и огромни шатри. Общото между групите, е че тоалетните са дупки, изкопани на плажа или в гората зад него, оградени с чаршаф и четири кола. Гората пък се сече вандалски за скари и барбекюта. Положението е отчайващо.

Плажовете Вромос, Корал, Карадере, Паша дере, Шкорпиловци, Галата и Иракли са превърнати в огромни катуни, в които не се спазват никакви санитарни изисквания и норми. Всичко се унищожава.

Дивокъмпингуващите унищожават и биоразнообразието

На тези места обект на опазване са 15 типа природни местообитания, 6 от които са от особена важност за Европейския континент. Под защита са 6 вида бозайници, 5 вида земноводни, 3 вида риби и 189 вида птици, 47 от тях са включени в Червената книга за застрашени видове. Отделно 81 са от европейско значение. Точно на тези места е миграционният път Via Pontica. Постоянното човешко присъствие и нарушаването на местообитанията им са заплаха да тяхното присъстив по българския бряг. 

Много е важно и да се запазят зараждащите се уникални бели и Понтийски сиви дюни.

Най-страшно е до Шабла, където стотици палатки и каравани са разположени нерегламентирано на плажа на шабленското село Крапец.

Незаконно къмпингуващи румънци превзеха плажа на Крапец

Общините и кметовете на Царево, Бяла, Баня, Шабла, Обзор, Варна и други населени места не могат да се справят с наплива на дивокъмпингуващи. Те изнемогват и финансово, защото сметосъбирането е за тяхна сметка, тоест за сметка на местните хора. Това са стотици тонове боклуци и хиляди левове. От време на време еколози правят пиар акции, че събират мръсотията в края на сезона, но реално това е само за пред медиите.

Особено притеснително е, че с геометрична прогресия се увеличават чужденците. Източно германците, чехи и поляци си спомниха колко е хубаво по Черноморието. Те разбраха, че могат безконтролно и безплатно да стоят с месеци на брега на Черно море.

Администрацията -областни управители и министерства, са абдикирали от проблема. Няма и полиция, няма и санкции.

Популизмът на няколко депутати, които имат лични мотиви свързани с Корал, Карадере и Иракли ,ще струва милиони на засегнатите общини. Още по-страшна обаче ще е загубата на биоразнообразието, която е безвъзвратна.


     

 


Последни

България

Парламентът сложи край на зеления рекет

   09 Април 2024   3540    1