Пробивно устройство лекува органи с едно докосване

  09 Август 2017, 16:46     2212     0   
     


Снимка: youtube

Устройството моментално доставя нова ДНК или РНК в живи клетки на кожата, за да промени функцията си.

 

Изследователи от Медицинския център на Уестърнския държавен университет в Охайо и от Колежа по инженерство в Охайо са разработили нова технология за тъканна нанотрансфекция (TNT), която може да генерира всякакви тип клетки за лечение в рамките на собственото тяло на пациента. Тази технология може да се използва за възстановяване на увредената тъкан или възстановяване на функциите на стареещата тъкан, включително органи, кръвоносни съдове и нервни клетки.

Резултатите от изследването за регенеративна медицина са публикувани в списание Nature Nanotechnology .

"С помощта на нашия роман nanochip технология, ранени или компрометирани органи могат да бъдат заменени. Ние показахме, че кожата е плодородна земя, където можем да растат елементите на всеки орган, който е в упадък", каза д-р Chandan Sen, директор на Медицинския център Охайо за регенеративна медицина към Уестърнския държавен университет и на Базата за клетъчни терапии. Той е един от ръководителите на изследването заедно с Л. Джеймс Лий, професор по химични и биомолекулярно инженерство от Колежа по инженерство в щата Охайо, които са в сътрудничество с Ohio State's Nanoscale Science and Engineering Center.

Изследователите са изследвали мишки и прасета в тези експерименти. В проучването изследователите са успели да препрограмират клетките на кожата да станат съдови клетки в тежко ранени крака, които нямат кръвен поток. В рамките на една седмица в кръвта са се появили активни кръвоносни съдове, а през втората седмица кракът бил спасен. В лабораторните тестове тази технология е показала също така, че препрограмира клетките на кожата в живото тяло в нервни клетки, които са инжектирани в мозъчно-пострадали мишки, за да им помогне да се възстановят от инсулт.

"Това е трудно да си представим, но е постижимо, работи успешно около 98% от времето." С тази технология можем да превърнем клетките на кожата в елементи на всеки орган само с едно докосване. Не-инвазивни, а след това сте изключен. Чипът не остава с вас и започва препрограмирането на клетката. Нашата технология поддържа клетките в тялото под имунното наблюдение, така че имунното подтискане не е необходимо ", казва Сен, Който също е изпълнителен директор на Центъра за цялостни рани на Охайо.

TNT технологията има два основни компонента: Първият е чип, базиран на нанотехнологии, предназначен да доставя товари на възрастни клетки в живо тялото. На второ място е проектирането на специфични биологични товари за преобразуване на клетки. Този товар, когато се доставя с помощта на чипа, превръща една възрастова клетка от един тип в друг, каза първият автор Даниел Галего-Перес, асистент по биомедицинско инженерство и обща хирургия, който също работи като постдокторант в лабораториите на Sen и Lee.

TNT не изисква никакви лабораторни процедури и може да се прилага в мястото на лечение. Процедурата е и неинвазивна. Товарът се доставя чрез включване на устройството с малък електрически заряд, който едва усеща пациентът.

- Концепцията е много проста - казва Лий. "В интерес на истината, ние бяхме дори изненадани от начина, по който работи толкова добре. В моята лаборатория ние продължаваме да се опитваме да разберем механизма и да направим още по-добри резултати.

Изследователите планират да започнат клинични изпитвания през следващата година, за да тестват тази технология при хората, каза Сен.

Финансирането за това изследване е предоставено от Лесли и Абигейл Уекснър, Центъра за регенеративна медицина и клетъчни терапии в Охайо и Центъра за наука и инженерство в Народното училище в Охайо.

Източник: Медицински център "Уекснер" на държавния университет в Охайо