Рафтъри построили незаконно вилно селище в защитена зона Кресна - Илинденци

  26 Април 2023, 14:49     11240     1   
     


Снимка: Незаконният комплекс включва бунгала, ресторант, бар, сервизни помещения, помещения за събития, обучителен център и други.

Еко Новини научи, че рафтинг комплексът в Кресненското дефиле, който включва бунгала, ресторант, бар, обучителен център и сервизни помещение, е изграден в защитена зона и е напълно незаконен.

 

Цял туристически комплекс е изграден абсолютно незаконно от рафтъри в защитената зона по Натура 2000 "Кресна - Илинденци" в Кресненското дефиле.

Построени са над 15 постройки – бунгала, ресторант, бар, сервизни помещения, помещения за събития, обучителен център и други, които се намират в началото на Кресненското дефиле.

Справка, направена от Еко Новини в община Симитли, показва, че за комплекса не са издавани строителни разрешения и няма никаква документация за изградените постройки.

Селището е бизнес проект, зад който стои „Българска федерацията по рафтинг“. В него се развива туристическа дейност, без тя да отговаря на изискванията за местата за настаняване и хранене, съгласно Закона за туризма.

Проверката показва още, че нямат касови апарати и санитарни разрешителни. Как комплексът е захранен с електроенергия също не ясно.

Цялата дейност, която рафтърите извършват в река Струма в Кресненското дефиле, е със съмнителна законност.

Реката е публична държавна собственост. Без съответните разрешителни от Районната инспекция по опазване на околната среда – РИОСВ-Благоевград, никой няма право да извършва каквато и да било дейност в коритото на река Струма.

Още повече, че тя е част от защитената зона "Кресна - Илинденци".

За спускане с гумена лодка или каяк желаещите заплащат немалка сума. Същевременно рафтинг федерацията използва безплатно реката.

Рафтъри заедно, с еколози, от години саботират изграждането на АМ Струма през Кресненското дефиле. В последните няколко месеца започнаха да организират общи протести.

Интересът на рафтърите е да си остане съществуващият път за да има лесен достъп до вилното им селище и да ползват река Струма, без да плащат никакви лицензионни такси или наем. Зелените пък лобират за два 15-километрови тунела - проект, зад който стои швейцарска компания.

Оказва се, че заради интересите на тази малка група хора – еколози и рафтъри, вече 20 години не може да се довърши АМ Струма през Кресненското дефиле. За това време там са загинали над 70 човека, а 400 са тежко ранените.

Би трябвало Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) и община Симитли да се самосезират и да извършват проверки на място. Ако те установят незаконно строителство, то всичките постройки в комплекса следва да бъдат премахнати.  

Същото би трябвало да направи и  Басейнова дирекция Благоевград - да провери по какъв ред, и на базата на какви документи, се допуска платена туристическа дейност в река  Струма.

От всичко гореспоменато се оказва, че зелените са против развиването на всякакви дейности в защитени зони, но само когато не става въпрос за техни приближени.


     

Стойчо 26.04.2023 г., 18:08 ч.

И аз искам да си направя бунгало сред дърветата до реката.

 


Последни

България

Кирил Петков и баща му си присвоили плажа Корал

   29 Април 2024   7026    0