Разрешиха влизането с тротинетки и велосипеди в метрото

  12 Февруари 2021, 15:54     1275     0   
     


От първи май тази година се разрешава влизането с тротинетки и велосипеди в метрото. Решението е взето след предложение на съветниците от Демократична България, подкрепено от ГЕРБ и БСП..

Новите правила, които ще влязат на първи май са следните:

  • Влизането с тротинетки се разрешава за цялата мрежа по всяко време.
  • Разрешава се влизането с велосипед в крайградските автобусни линии през уикендите (максимум два велосипеда в автобус).
  • През работните дни влизането с велосипед в метрото се разрешава преди 7 сутринта и след 8 вечерта. Досега беше позволено след 21 часа.
  • В крайградските автобуси през работни дни с колело - до 6.30 и след 20 часа. Пак с до два велосипеда в рейс.
  • Вече няма да се плаща допълнителен билет за влизане с велосипед. Всички тези услуги ще вървят с билет или карта за самия пътник.

Против идеята са били от Обединените Патриоти. Според председателя на Транспортната комисия, Карлос Контрера от Патриоти за София, по този начин може да се създадат конфликтни точки в целият транспорт на столицата. Той смята, че е по-нормално този тип превозни средства  да се допускат само в определени линии, най-вече в крайградските автобуси, а не навсякъде.

Очаква се след 6 месеца Центърът за градска мобилност да изготви доклад относно новите правила и дали те водят до конфликти между пътниците.